Skip to content
Nordens innovativa dragningskraft

Blog post -

Nordens innovativa dragningskraft

Ännu en gång lockade Finland till sig innovativa eldsjälar från hela världen. Den 4-5 december var det 20,000 personer, 3100 start-ups och 1800 investerare från 130 olika nationaliteter som besökte Slush, ett av Europas största event för entreprenörer och startups. Det var två intensiva dagar fullspäckade med spännande seminarier, härliga människor och mycket skratt. Det är något speciellt med att vara omgiven av så många innovativa entreprenörer och vi är väldigt glada att vi var på Slush 2018.

”Våra konsumenter i Norden vet att vi har innovativa mobiltelefoner, TV:n, skärmar, kylskåp, ugnar och tvättmaskiner som håller världsklass. Under Slush kan vi visa upp nya sidor av oss som företag: Hur vi jobbar med startups i praktiken och hur de använder våra produkter för sina lösningar. Olika delar av Samsung kommer till Helsingfors från hela världen för att man anser att vi i Norden sitter på en guldgruva i form av framåtriktade startups, som har ideer, produkter och lösningar som kommer att förändra världen. Vi tror på konceptet om ”open innovation” och vill jobba tillsammans med startups för att säkerställa att vi även i framtiden kommer ut med innovativa, inspirerande och funktionella produkter som möter de behov konsumenten har i dagens värld.” Eva Carrero, Corporate Marketing Director Samsung Nordics.

Vi tog med oss våra investerare, innovatörer och partners från över hela världen i jakt på unga bolag med färska innovationer inom områden som bland annat AI, IoT och VR. Tillsammans med våra partners var vi också stolta över att kunna visa exempel på lyckade lösningar som möjliggjorts genom öppen innovation. Vi anordnade workshops inom ämnena impact start-ups, digitaliserat lärande och hälsosam användning av teknik. Det var full rulle för Samsung under dessa dagar och vi önskade inget annat!

Våra kollegor från över hela världen kom som sagt till Slush, och vi passade på med att prata med Christina Bechhold Russ från Samsung NEXT. Christina är ansvarig för Samsung NEXT i Europa och hanterar alla investeringar de gör här och vi tog tillfället i akt att ställa några frågor till henne om varför hon tror att Europa och Norden lockar så många andra människor från hela världen.

Vad är det som gör att Samsung NEXT vill investera i Norden?

“Europa har ett väldigt stöttande ekosystem - människor vill veta vad som händer och är väldigt stöttande när det kommer till nya idéer. Eftersom Europa är så mångkulturellt och rikt på många olika typer av innovationer har vi på Samsung NEXT valt att fokusera oss på områden där vi tror att vi kan hitta fantastiska möjligheter, och sedan letar vi mera specifikt efter företag inom branscher som vi tror kommer vara relevanta och växa i framtiden.

Det finns många och mycket framgångsrika företag som kommer från just Norden. Norden är tekniskt begåvade, ni har fantastiska universitet och eftersom det redan finns så många framgångsrika företag så finns det också människor som kan bli framtida mentorer. Personer vet att de kan starta sina företag i Norden då det finns både möjligheter och investerare som är villiga att satsa på dem. Jag tror att insikten om att det redan finns många begåvade människor här gör att nya personer vill komma hit och satsa på samt investera i nya idéer.”

Vad är det Samsung NEXT tittar på just nu, vilka områden är det ni har valt att fokusera era investeringar på?

“Vi fokuserar oss just nu på områden inom AI, machine learning, Internet of things - IoT, cyber security, digital hälsa, konsumentskydd och gaming. Det senare är extra intressant i just Norden då det är väldigt stort här. Gaming i sig är också en väldigt spännande teknik som kan utvecklas på många olika sätt och det är intressant att följa dess utveckling. IoT är också väldigt intressant i just Norden då detta område kräver ingenjörer med talang och utbildning, och det finns väldigt många av dessa människor här.

När vi letar efter företag att investera i letar vi efter företag som är i sina första faser och nyligen har börjat leta efter företag som är villiga att investera i dem. Vi vill vara med dessa företag från början och följa med dem på deras resa när de växer. Vi är långsiktiga investerare; vi är med från början, vi följer upp och värnar om våra företagsrelationer genom att se till att fortsätta stötta dem.”

Kan du avslöja hur många företag ni har investerat i idag runtom i världen?

“Just nu har vi 92 startups i vår portfolio och mycket mer kommer hända under 2019!”

Topics

Categories

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Related content