Skip to content
Entreprenörskap som löser samhällsutmaningar

Blog post -

Entreprenörskap som löser samhällsutmaningar

Det finns flera olika typer av företag här i världen. Det finns lika många företag som det finns problem och lösningar. Och sedan finns det företag som specifikt är skapade för att kunna lösa världens samhällsproblem.

“Impact start-ups” är ett begrepp som syftar på start-ups som om genom sitt entreprenörskap vill lösa en samhällsutmaning. Samsung är ett av världens största techbolag, men kärnan i det vi gör handlar just om hur vi kan ha en positiv påverkan på samhället. Hur kan vi se till att varje människa får en nytta av digitaliseringen och teknologin som vi skapar för dem? Vi vill inte bara ge människor en cool produkt, utan vi vill verkligen ge våra användare någonting som kan tillföra något till deras vardag och göra den lättare.

Georgios “Jojje” Karpathakis hade alltid känslan av att göra fel när han var mindre trots en bra uppväxt och en stöttande familj. Han var stökig i skolan, han missbrukade droger och alkohol och försökte flera gånger begå självmord. Jojje visste inte vem han själv var. Men vid 25 års ålder fick han diagnosen ADHD. Han förstod varför han var som han är och varför det kändes som att de i hans omgivning hade svårt att förstå honom. Jojje började läsa på och fick veta att det finns bra saker med diagnosen och ännu viktigare - att han inte är ensam. Han började lära sig knep för hur han skulle kunna börja hantera vardagen och han började förstå hur han skulle göra för att kunna ha ordning och kunna planera. Medan Jojje började få ordning på sitt eget liv så kände han att det inte tog slut där. Han var inte ensam och han ville visa andra människor med ADHD att de inte heller är det.

Underbara ADHD startades för att öka kunskapen och minska fördomarna om ADHD. Men även för att visa människor med ADHD att de inte är ensamma, och att livet inte tar slut med en fastställd diagnos. Visionen bakom företaget är “ett Sverige där fantasin är den enda begränsningen för alla som lever med ADHD.”

Vi på Samsung blev inspirerade av Jojjes starka berättelse och tillsammans utvecklade vi "ADHD-lådan", en upplevelse som gör det möjligt att ta del av fem minuter ur vardagen för människor som lever med adhd. Därigenom får man en unik inblick i hur det är att leva med uppmärksamhetsproblem som är ett av kärnsymtomen vid ADHD. På så sätt kan människor få en djupare förståelse för diagnosen, och hur det är att leva med den.

Samsung tror på öppen innovation och tillsammans med impact-startups och sociala entreprenörer, som Underbara ADHD, kan vi tillsammans hitta nya och bättre lösningar på viktiga samhällsutmaningar. Jojje och Underbara ADHD kommer vara med oss på Slush, kom gärna förbi och prova ADHD-lådan!

Under Slush Global Impact Accelerator kommer 20 Impacts startups från hela världen träffas tillsammans med Samsung för att dela erfarenheter kring hur man kan använda entreprenörskap för att lösa lokala och globala utmaningar.

Topics

Categories

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Related content