Skip to content
​Samsung Wildlife Watch - förhindrar tjuvjakt i Afrika

Press release -

​Samsung Wildlife Watch - förhindrar tjuvjakt i Afrika

Samsung startar initiativet Wildlife Watch, där Samsungs teknik används i jakten på tjuvjägare i den afrikanska bushen. Med hjälp av mobilkameror från Samsung Galaxy S20 Fan Edition (FE), kommer en livestream att sändas dygnet runt från naturreservatet Balule, en del av den kända Krugerparken i Sydafrika. Tittare kan från sina egna hem delta som digitala parkvakter och på så sätt hjälpa till att skydda hotade djurarter från tjuvjakt genom att övervaka djuren i deras naturliga miljö.

Samsung samarbetar med det afrikanska teknikbolaget Africam, som i sin tur stöttar gruppen Black Mamba Anti-Poaching Unit, en anti-tjuvjaktsgrupp som enbart består av kvinnor som använder ickevåldsmetoder för att förhindra tjuvjakt. Tjuvjakten har ökat när de turister som vanligtvis besöker nationalparken har minskat på grund av pandemin. Tack vare projektet Wildlife Watch kan man nu på nära håll följa gruppens arbete, se de utrotningshotade djuren och bidra med donationer till verksamheten.

Fyra Samsung Galaxy S20 FE har placerats ute i bushen. Man valde Samsung Galaxy S20 för kamerans kraftfulla kapacitet, stora bildsensor och kraftfulla 30X Space Zoom. Mobilerna används för att dygnet runt filma djur i en livestream som parkvakterna kan använda i sin övervakning. Tack vare hög upplösning och utmärkt bildkvalitet vid dåliga ljusförhållanden, får nu Black Mamba bättre kvalitet i det bildmaterial de använder för att utreda möjlig tjuvjakt.

Tittarna får chans att följa parkvakterna på nära håll samt se vilda elefanter, lejon eller giraffer från sitt vardagsrum. De tittare som deltar i övervakningen kan rapportera tecken på tjuvjakt eller djur i fara genom att dela ögonblicksbilder med parkvakter och andra deltagare i programmet.

”Wildlife Watch är ett spännande projekt där teknik vi själva använder oss av varje dag bidrar till att skydda utrotningshotade djur mot tjuvjägare. Genom att använda våra smarta telefoner kan vi öka den tekniska kraften i parkvakternas arbete och ge allmänheten möjlighet att se och lära sig mer om de vilda djur som vi tillsammans hjälper till att skydda, säger Mark Notton, kategorichef för mobiltelefoner på Samsung.

Wildlife Watch kommer att pågå under två månader mellan 25 februari och 8 april, 2021. För att delta i arbetet med att skydda de vilda djur som drabbas av pandemin, besök www.wildlife-watch.com


Mer information till journalister
För mer information om Samsungs mål för sitt hållbarhetsarbete, besök: https://www.samsung.com/global/galaxy/apps/samsung-global-goals/

Om Africam
Africam grundades 1999 med syfte att erbjuda livebilder från den afrikanska bushen. Då, när kapacitet och hastighet på internet var låg, gjordes det i form av stillbilder tagna var 30 sekund vilket var unikt vid den tidpunkten. Tack vare stödet från många engagerade människor med kärlek till både vilda djur och Afrika har man kunnat fortsätta utvecklas. Den snabba teknikutvecklingen har gjort det möjligt att idag placera ut avancerad kamerautrustning på några av jordens mest avlägsna platser.

Om anti-tjuvjaktsgruppen Black Mamba
Black Mamba grundades 2013 av organisationen Transfrontier Africa NPC för att skydda området runt floden Olifants i den västra delen av naturreservatet Balule. Redan under sitt första aktiva år erbjöds Black Mamba att utöka sitt bevakningsområde och idag skyddar de hela det 62 000 hektar stora Balule, som är en del av Krugerparken i Sydafrika. Gruppens arbetsmodell utgår från den så kallade ”Broken Windows”-teorin och har som mål att göra tjuvjakt i deras bevakningsområde svårt, oönskat och olönsamt. Det arbete mot tjuvjakt som kvinnorna i gruppen utför bidrar också till att sätta fokus på frågan i det övriga samhället.

Målet för Black Mamba är inte bara att på plats skydda vilda djur utan också fungera som goda förebilder. Genom att sprida kunskap om ekonomiska fördelar som bevarandearbetet kan ge adresserar man sociala och moraliska frågor i samhället som annars bidrar till ökande tjuvjakt. Kvinnorna oroas över att de ekonomiska modeller som uppstår runt tjuvjakten medför att narkotika och andra problem kan öka i samhället och drabba deras barn.

Samsung har lämnat bidrag till Black Mambas arbete. Via projektets webbplats och knappen ”Bidra nu” kan besökare lära sig mer om denna viktiga fråga samt lämna egna bidrag till arbetet.

Related links

Subjects

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Michelle Wiström

Michelle Wiström

Press contact PR Mobile Experience +46761106336
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Related content