Gå direkt till innehåll
Fyra fackellöpare utvalda att bära den olympiska elden inför OS i London 2012

Pressmeddelande -

Fyra fackellöpare utvalda att bära den olympiska elden inför OS i London 2012

Samsung Electronics Nordic, marknadsledande inom konsumentelektronik och officiell partner till den olympiska fackelstafetten inför OS i London 2012, tillkännager idag sina svenska fackellöpare som tack vare Samsung kommer att delta i den ärofyllda fackelstafetten.

De fyra utvalda svenska fackellöparna är fotbollstränaren Frida Persson 22 år från Borås, judotränaren Ida Öberg 17 år från Ånge, friidrottstränaren Jivara Yousef 20 år från Eskilstuna och tränaren i handikappbasket Joakim Karlsson 19 år från Norrköping.

Samsung påbörjade jakten efter de olympiska fackellöparna i höstas tillsammans med Svenska Olympiska Kommittén (SOK) och den officiella ambassadören utsedd av SOK, Yannick Tregaro. Med hjälp av Expressen utlyste de chansen att nominera unga ideella idrottsledare mellan 16 och 30 år som utmärkt sig särskilt och som borde få möjligheten och äran att delta i den olympiska fackelstafetten.

– OS i London 2012 syftar bland annat till att uppmuntra ungdomar och barn att aktivt delta i träning och idrott. Det är därför vi vill ta tillfället i akt att hylla unga ideella idrottstränare som ägnar merparten av sin fritid åt att inspirera och aktivera ungdomar, säger Kalle Olsson, marknadschef på Samsung i Sverige.

Samsung ger nu fyra unga och lovordade idrottsledare möjligheten att följa med den svenske SOK ambassadören Yannick Tregaro för att delta i den olympiska fackelstafetten inför OS i London 2012. Totalt nominerades 317 unga ideella idrottsledare och av dem utsågs 12 finalister som fått flest röster i den publika omröstningen. Slutligen utsåg en jury bestående av representanter från Samsung, Expressen och SOK:s representant Yannick Tregaro fyra unga tjejer och killar som nu får chansen och äran att delta i fackelstafetten.

– Det är härligt att få den här möjligheten att lyfta fram och hylla våra unga ledare runt om i landet och det är fyra fantastiska idrottsledare som nu får chansen att delta i den olympiska fackelstafetten. Jag vill också passa på att tacka alla andra runt om i landet som utan lön och i alla väder inspirerar ungdomar att utvecklas genom idrott, säger Stefan Lindeberg, Sveriges Olympiska Kommittés ordförande.

 Den svenska ambassadören för fackelstafetten, Yannick Tregaro, är också teamledare för de svenska fackellöparna och är imponerad av det fantastiska arbete de redan hunnit utföra vid så unga år;

– Jag blir verkligen inspirerad av dessa passionerade unga sportprofiler som lägger så mycket tid och energi på att hjälpa, glädja och utveckla andra barn och ungdomar. De gör verkligen en insats, inte bara för idrotten utan för hela Ungdomssverige, så jag känner mig verkligen stolt över att ha blivit utsedd till ambassadör och teamledare, säger Yannick Tregaro.

– Samsung bjuder in ett antal noga utvalda och lovordade individer runt om i världen att delta i den olympiska fackelstafetten inför OS i London 2012. Som en global toppsponsor till OS vill vi vara delaktiga i att göra OS i London 2012 till ett OS tillgängligt för alla. Samsungs engagemang i den olympiska fackelstafetten är ett exempel på hur det kan möjliggöras, säger Kalle Olsson.

Den olympiska fackelstafetten kommer att påbörja sin 70 dagar långa resa genom Storbritannien lördagen den 19 maj. På sin nästan 1 300 mil långa väg kommer den olympiska elden att passera många av Storbritanniens landmärken och besöka 1 000 städer, orter och byar. Fackelstafetten syftar till att skapa glädje och intresse och markerar den officiella starten av OS i London 2012 när facklan anländer till den olympiska stadion den 27:e juli.

Information om de fyra fackellöparna och juryns motivering

Juryns motivering

De fyra fackellöparna har satt sina egna karriärer åt sidan i ung ålder för att viga sina liv åt att hjälpa andra. De har även bidragit till att utsatta grupper i samhället har fått möjlighet att känna glädje och motivation genom idrotten. Nu vill Samsung och SOK belöna dem för deras gränslösa engagemang genom att låta dem springa i den olympiska fackelstafetten inför OS-festen i London 2012.

Frida Persson, 22, Borås

Frida Persson tränar ett flickfotbollslag i Sandareds/Sjömarkens IF. Frida älskar idrott, att arbeta medbarn och ungdomar samt att få möjligheten att dela och föra sin passion för idrotten vidare till de yngre. 2010 blev hon utsedd till Borås bästa ungdomsledare. Hon har nu tagit tjänstledigt från sitt vanliga jobb och arbetar som volontär i Republiken Kongo (Kongo-Brazzaville) under sex månader där hon som representant för Gothia Cup coachar unga fotbollsspelare.

Ida Öberg, 17, Ånge

Sedan 12 års ålder har Ida varit en förebild och en utmärkt tränare för barnen i judoklubben. Trots Ida Öbergs unga ålder är hon redan en av Ånge Judoklubbs viktigaste tränare. Hon är en väldigt populärl edare bland barnen, föräldrarna och de andra ledarna. Då hennes egen karriär som tävlande i judo har satts på paus på grund av en knäskada har hon istället lagt all sin energi och tid på barnen i klubben.

 Jivara Yousef, 20, Eskilstuna

Jivara Yousef har tränat barnen i Eskilstuna Friidrott på ideell basis under många år och är oerhört uppskattad bland ungdomarna och de andra ledarna. Han har på ett mycket fint sätt vuxit in i sin ledarroll och är idag klubbens mest uppskattade unga ledare. Han anses vara en inspirationskälla för andra och tack vare hans glädje och kunskap är det många barn med invandrarbakgrund i Eskilstuna som har funnit idrotten och en aktiv livsstil. Detta är oerhört värdefullt för Eskilstuna Friidrotts integrationsarbete.

Joakim Karlsson, 19, Norrköping

Joakim Karlsson har dedikerat hela sitt unga liv till ungdomar med handikapp och varit särskilt aktiv inom handikappbasket. Han är inte bara ledare för Norrköping Dolphins och en förebild för sin rullstolsburne bror som tävlar i samma lag, utan också en förebild för hela den svenska handikappbasketen. Detta har han visat genom allt från att vara sin brors personlige assistent till att vara lägerchef på handikappidrottsläger.

Om Samsungs engagemang i de olympiska spelen

Samsung började sitt OS-engagemang som lokal sponsor under OS i Seoul, Sydkorea 1988. Genom Vinter-OS i Nagano 1998 stärkte Samsung sitt deltagande ytterligare genom att kliva in som global OS partner i kategorin för trådlös kommunikationsutrustning och mobiltelefoni. Den innovativa mobilteknologin försåg den olympiska familjen med live-information och kommunikativa tjänster. Samsung är även Presentning Partner för den olympiska fackelstafetten och agerar värd för The Samsung Mobile Explorers. Här delar man spänningen kring OS med människor över hela världen och ger alla möjligheten att delta i spelen genom sin smarta mobilteknologi. Samsungs engagemang som global OS-partner fortsätter vidare till OS i Rio 2016.

Om den olympiska fackelstafetten

I egenskap av presentationspartner vid den olympiska fackelstafetten i London 2012 har Samsung som mål att uppmuntra alla att ta del av världens bästa road show och göra London 2012 till ett ”OS för alla”. Samsung strävar efter att erbjuda nya och minnesvärda upplevelse för alla i hela världen genom innovation och smart, trådlös teknologi. Samsung representerar globalt 1 360 fackellöpare som har gjort det där lilla extra i sitt bidrag till lokala verksamheter. Kandidaterna valdes ut genom världsomspännande kampanj där över 25 000 nomineringar togs emot. Samsung kommer att stödj deltagande städer i deras firande av den spännande fackelstafetten, och samtidigt visa upp mStorbritanniens kulturella landmärken i syfte att förse alla inblandade med en ännu roligare upplevelse. Kvällsfirandet, som kommer anordnas i 66 brittiska städer under stafetten, kommer att göra det möjligt för Samsung att underhålla lokalt. Samsung-karavanen är utrustad med LED-monitorer som sänder livebilder av löparna och uppmuntrande meddelanden, kommer att resa tillsammans med fackelbärarna runt om i Storbritannien. Syftet är att uppmana alla att fira fackelstafetten med musik och att få fler att fira i samspel med det lokala samhället. Det är Samsungs ambition att London 2012 ska bli ett event som når och involverar fler människor än någonsin tidigare i OS historia. För att få mer information om Samsungs deltagande i London 2012, besök www.samsung.com/london2012.

Ämnen

Taggar


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Presskontakt

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Presskontakt PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Presskontakt PR Officer Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Relaterat material

Relaterade nyheter