Skip to content
Var tredje ung svensk har gjort slut digitalt

Press release -

Var tredje ung svensk har gjort slut digitalt

Hur kommunicerar vi svenskar med hjälp av teknik? Är det ok att göra slut via SMS eller berätta om ett dödsfall? En ny undersökning från Samsung djupdyker i våra vanor och kommer fram till att svenskar tycker att tekniken faktiskt har fört oss närmare varandra.

Stockholm – 25 november, 2014. Svenskarna har tagit tekniken till sina hjärtan, vilket i praktiken leder till att vi i allt större utsträckning använder den för att göra saker som vi tidigare traditionellt sett gjort ansikte mot ansikte. Som att göra slut.

En undersökning från Samsung och IPSOS Mori visar att en av tio svenska kvinnor har gjort slut via SMS. Män använder sig bara av SMS i fem procent av fallen då de ska avsluta ett förhållande. I åldersgruppen 18-24 år så har nästan var tredje svensk använt sig av SMS, sociala medier, E-mail eller instant messenger för att göra slut. En av tio svenskar väljer även att använda sig av SMS för att informera om dödsfall i familjen.

– Det är som en oskriven lag att när man gör slut, så ska man vara stark nog att göra det personligen. Att göra slut ansikte mot ansikte är fortfarande det absolut vanligaste sättet för svenskar att avsluta ett förhållande, men undersökningen visar att många väljer att använda andra metoder. Kanske för att de kan upplevas som mindre smärtsamma, exempelvis genom att skicka ett SMS, säger Rickard Andersson, presskontakt på Samsung. 

Nya sätt att flirta
Smartphones har gjort mycket för att förenkla vardagen. Räkningar kan betalas snabbare, kalendern håller oss uppdaterade om dagens aktiviteter och vi är alltid uppkopplade och tillgängliga. Men, den smarta telefonen används inte bara för att avsluta relationer utan får dem även att blossa upp.

I åldersspannet 25-34 år så har hälften av alla bjudit ut någon via SMS. I samma ålderskategori har var femte person använt sig av sociala medier för att bjuda ut någon på en date. Gamla hederliga metoder, så som att ringa, föredras av 42 procent av svenskarna. Att ringa och att SMS:a är vanligare än att bjuda ut någon ansikte mot ansikte, något endast var tredje person gör.

– Tekniken hjälper oss att kommunicera med alla runt omkring oss och en del av det är så klart att flirta. Det finns appar som har som enda funktion att hjälpa folk att få till en date, och man kan skicka bilder utan att de kommer på avvägar. Men ett välformulerat meddelande på Facebook kan fortfarande ge dig bonuspoäng hos den du försöker charma. Möjligheterna är många, säger Rickard Andersson, presskontakt på Samsung.

Tekniken för oss närmare varandra
Trots att den tekniska utvecklingen lett till ett mer opersonligt sätt att kunna göra slut på, så menar svenskarna att tekniken i stort har fört dem närmare sina nära och kära.

Nästan 8 av 10 svenskar anser att teknik har gjort det enklare att hålla kontakten med sin familj, oavsett var de bor. Internet anses även bidra till att gamla relationer får nytt liv, varannan person tycker att internet har uppmuntrat dem att ta kontakt med familj och vänner som de inte har varit i kontakt med på länge.

Undersökningen är genomförd av Samsung och IPSOS Mori, 1000 svenskar tillfrågades. 

Topics

Categories


Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en global ledare inom hemelektronik och dess komponenter. Genom kontinuerlig innovation och nya upptäckter utvecklar vi smart-tv, smarta telefoner, pc, skrivare, kameror, vitvaror, medicinsk utrustning, halvledare och led-lösningar. Samsung har 286 000 medarbetare i 80 länder, och en årlig försäljning på 216,7 miljarder dollar, 2013. Vårt mål är att öppna upp nya möjligheter för människor överallt. För att upptäcka mer, besök www.samsung.se.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667