Gå direkt till innehåll
UHD gör oss mer uppslukade av teven än någonsin

Pressmeddelande -

UHD gör oss mer uppslukade av teven än någonsin

En neuropsykologisk studie visar vilken effekt Ultra HD har på kroppen och hjärnan. UHD ger ett överlägset visuellt intryck och gör det möjligt att uppleva TV på ett nytt, mer engagerande sätt. 

Stockholm – 7 december 2015 – Samsung har tillsammans med Mindlab International genomfört en undersökning som visar att UHD TV har en mycket mer (38 procent) ”uppslukande” bild än vanlig HD.

Den neuropsykologiska studien ”Screen sensation: The Ultra HD Effect” undersöker skillnader i de psykologiska effekterna av att titta på UHD TV och Full HD TV. Studien belyser vidden av de teknologiska framsteg som Samsung SUHD inneburit. Full HD (1080p) innehåller mer än fem gånger så mycket bildinformation som en vanlig standard TV, medan Ultra high definition (UHD) TV är kapabel till att visa bilder med fyra gånger så mycket mer detaljerad information som Full HD.

– Ultra High Definition TV är ett stort kliv framåt när det kommer till tittarupplevelse, något som nu bevisats i och med den studie vi genomfört tillsammans med Samsung. Det är otroligt hur tekniska framsteg kan bidra till ökade psykologiska effekter och förändra hur vi upplever innehåll och underhållning, säger Neuropsykologen Doktor David Lewis, Styrelseledamot Mindlab International.

Deltagarna i undersökningen var i åldrarna 18-65. Under testerna var deltagarna uppkopplade via elektroder fästa runt huvudet och kontrollerades med EEG (Elektroencefalografi), EDA (Elektrodermal aktivitet) samt pulsmätare. De medverkande fick titta på material från streamingtjänsten Netflix och en europeisk ligamatch i fotboll, allt i både UHD och HD.

UHD överlägset jämfört med HD
Resultaten visade en överlägsen tittarupplevelse bland UHD TV jämfört med Full HD TV. Detta framgick genom att en kombination av ökad motivation till närhet (ett mått som associeras med att attraheras mot något), visuell bearbetning och beta-kraft (en mått som kan förknippas med aktivt tänkande och koncentration) mättes.

Resultatet kommer även att göra soffkommentatorerna nöjda då testdeltagarnas visuella upplevelse var 62 procent högre när de tittade på fotboll på en UHD TV. Detta innebär att hjärnan använder mer av sin kapacitet för att bearbeta den visuella informationen, vilket bidrar till en mer detaljrik upplevelse av vad som sker på planen.

– Allt från internationella sportevenemang till populära tv-serier och filmer vill människor uppleva i TV-apparater med större, ljusare och mer kristallklara skärmar. Samsung ligger i framkant när det gäller utvecklingen av TV-teknologi och erbjuder en fullständigt hisnande tittarupplevelse. Den här studien förtydligar värdet av att titta på teknologiska avancerade TV-apparater som Samsung SUHD TV, säger Magnus Nilsson på Samsung

Under testerna upplevde en fjärdedel av deltagarna att de befann sig mer i nuet när de tittade på en Samsung SUHD. De medverkande kände sig mer redo att reagera på det som visades på skärmen, mer fokuserade, uppmärksamma och koncentrerade.

Mer från undersökningen

  • Deltagarna var märkbart mer intresserade av materialet på UHD TV jämfört med HD TV (20 procents skillnad)

När samma klipp visas för andra eller tredje gången var de som tittade på UHD mer dragna till bilderna än de som tittade på HD (29 procents skillnad)

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes på Mindlabs laboratorium vid Sussex Innovation Centre i Brighton mellan den 26 och 28 oktober 2015. 24 personer i åldrarna 18-65 (genomsnittsålder 36) deltog i undersökningen och samtliga hade tittat på TV åtminstone två gånger månaden innan experimentet. 12 av deltagarna var män och 12 kvinnor. Deltagarna fick betalt för sin medverkan. 

Ämnen


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, audio, smartphones, tablets, wearables, kameror, vitvaror, skrivare, professionella skärmar, ssd, minneskort, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. Vi är också ledande inom Internet of Things, bland annat genom våra initiativ inom det smarta hemmet. Med 307 000 medarbetare i 84 länder har Samsung en årlig försäljning på 196 miljarder dollar. För att upptäcka mer besök www.samsung.se samt det officiella nyhetsrummet news.samsung.com.

Presskontakt

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Presskontakt PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Presskontakt PR Officer Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Relaterat material