Följ Samsung Electronics Nordic AB

Sommarsolen stör svenskarnas tv-tittande

Pressmeddelande   •   Aug 04, 2017 09:40 CEST

I Sverige gillar vi att titta på tv. Men under sommaren tittar 6 av 10 svenskar mindre på tv. 9 av 10 uppger att tv-upplevelsen försämras av ljus genom fönstren. Det visar en ny undersökning som YouGov har gjort på uppdrag av Samsung.

Stockholm – 4 augusti 2017 – Svenskarna tittar mycket på tv – tidigare undersökningar från Samsung visar att vi i snitt tittar på tv mellan 21 och 28 timmar i veckan. Under sommarledigheten slår dock bad och utomhusvistelse tv-soffan, då väljer sex av tio svenskar (59 %) att se mindre på TV. Men det finns också ett tydligt irritationsmoment när svenskarna slår på tv:n under årets ljusa månader; Nio av tio svenskar anser att TV-upplevelsen påverkas negativt när solen lyser genom fönstren. Det visar en ny undersökning som Yougov genomfört med 1 000 svenskar på uppdrag av Samsung. Åtta av tio irriterar sig också generellt på tv:ns sladdar och kablar.

– Ljus och sladdtrassel har länge irriterat många, men nu finns lösningar. Samsung har storsatsat på att designa tv-modeller med QLED-teknik som ger lika bra tittarupplevelse i ljusa rum som i mörka, och som dessutom har en genomskinlig och diskret sladd, säger Magnus Nilsson, tv-specialist på Samsung.

Undersökningen frågade också vad svenskarna tycker är viktigast vid val av TV där bildkvalité, pris och storlek på skärmen var de viktigaste faktorerna.

Fakta från undersökningen:

  • 9 av 10 (89%) svenskar anser att TV-upplevelsen påverkas negativt när solen lyser genom fönstren.
  • 6 av 10 svenskar har två eller tre tv-apparater hemma. Drygt 4 av 10 har en apparat.
  • Nästan 4 av 10 svenskar har en tv i sovrummet.
  • Det vanligaste är att ha en tv på 42-50 tum (36 %). 28 procent har 40 tum eller mindre och 28 procent har 55 tum eller större.
  • De flesta (72 %) har sin tv på en tv-bänk. 22 procent har monterat den på väggen.
  • 69 procent uppger att det har betydelse att tv:n passar in i inredningen.
  • Majoriteten (62 %) använder oftast sin tv för att titta på linjär tv. 31 procent använder den oftast för streaming.
  • Majoriteten tror inte på en framtid utan tv. 6 av 10 svenskar (62 %) uppger att det inte skulle vara möjligt för dem att i framtiden bara se film och program på sin smartphone, dator eller tablet.
  • Vid köp av ny tv är det viktigaste bildkvalitet (66 %), priset (48 %) och skärmstorlek (45%).
  • 8 av 10 (81 %) stör sig på kablar och sladdar till tv:n.


Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Samsung under juni 2017 och baseras på svar från 1 000 respondenter i Sverige.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, kameror, vitvaror, professionella skärmar, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Bifogade filer

PDF-dokument