Gå direkt till innehåll
Samsung och TNS Sifo om risken att bli lurad: Svenskarna vill ha 4g men vet inte vad det är

Pressmeddelande -

Samsung och TNS Sifo om risken att bli lurad: Svenskarna vill ha 4g men vet inte vad det är

Kunskapen om fördelarna med 4g är låg, visar en undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av Samsung. Trots det vill vi ändå att nästa mobil eller surfplatta vi köper har stöd för nästa generation mobilteknik. Då kan konsumenten bli lurad.

 

4g kallas fjärde generationens mobilteknik och erbjuder mobil internetuppkoppling med teoretiska hastigheter upp till 100 Mb/sek. I Norden lanserades tekniken redan 2009, men de flesta vet fortfarande inte vilka fördelar 4g innebär. Det visar en undersökning som TNS Sifo har gjort på uppdrag av Samsung.  

 

Vet inte vad 4g är

Det är fler som aldrig har hört talas om 4g jämfört med de som vet vad det är, 25 procent mot respektive 20 procent. Resten, 55 procent, säger sig känna till 4g men har inte koll på vad det skiljer sig mot 3g.

 

4g-nät är komplexa där nätens frekvenser spelar en avgörande roll. Det kan innebära att en produkt som fungerar i ett land inte fungerar i ett annat. Ja, till och med inom ett och samma land kan frekvenserna variera beroende på vilken operatör man har. Samsung, som var först i världen med mobila produkter med stöd för 4g, menar på att konsumenterna riskerar bli lurade att köpa en 4g-produkt som inte fungerar i svenska 4g-nät.

 

– Till skillnad mot 3g-mobiler är anpassningen av mobiler mot 4g-näten fortfarande ett slags hantverk med noggranna tester tillsammans med mobiloperatörerna. Att påstå att en mobil fungerar i ett utländskt 4g-nät är inte detsamma som att den kommer att fungera i våra svenska. Då kan man inte säga att mobilen eller surfplattan har stöd för 4g, säger Michael Alström, Samsungs nordiska produktchef för ny mobilteknik.

 

4g viktigt vid nästa köp
Trots låg kunskap om 4g vill drygt hälften av de tillfrågade ändå ha stöd för tekniken nästa gång de köper en mobil eller surfplatta. Lika många svarar dessutom att de inom två år planerar att byta ut sitt nuvarande mobilabonnemang mot det supersnabba mobila bredbandet. För att möta den här starka efterfrågan lanserar Samsung nu i höst Galaxy S III 4G, Galaxy Note II 4G och Galaxy Note 10.1 4G.

 

– Samsungs och mobiloperatörernas uppgift är att berätta att 4g är en gräddfil för enbart datakommunikation via man blixtsnabbt laddar ner hemsidor och filer samt strömmar film i riktigt bra kvalitet direkt till sin mobil och surfplatta. Men vi måste även vara extra tydliga med att det är fortfarande är ytterst få produkter i Sverige som faktiskt klarar av den här uppgiften, säger Michael Alström.

 

Fakta: TNS Sifo genomförde på Samsungs uppdrag undersökningen under sommaren 2012. Antalet respondenter i Sverige var 1039.

Ämnen

Kategorier


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Presskontakt

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Presskontakt PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Presskontakt PR Officer Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Relaterat innehåll