Skip to content
Plan International och Samsung Electronics Nordic lanserar FairLens – en prototyp och koncept som ska synliggöra könsskillnader på sociala medier

Press release -

Plan International och Samsung Electronics Nordic lanserar FairLens – en prototyp och koncept som ska synliggöra könsskillnader på sociala medier

FairLens: en ny Equality Tech-prototyp och ett digitalt koncept som ska bidra till att skapa en mer jämställd och inkluderande digital miljö. Prototypen syftar till att öka användares kunskap om fördomar, trakasserier och ojämlikheter mellan kön på sociala medier. Den innehåller både pedagogiska budskap och rapporteringsfunktioner som syftar till att förändra attityder och hur vi använder sociala medier.

Enligt Plan Internationals State of the Worlds Girls Report 2020 uppger 58 procent av unga kvinnor att de trakasserats på sociala medier. Mer än en tredjedel känner sig stressade eller oroliga på grund av desinformation på nätet. Som följd visar rapporten att flickor och unga kvinnor lämnar sociala medier eller ändrar sina beteenden för att känna sig säkrare online. Samsung och Plan International vill hämma den här utvecklingen med hjälp av Equality Tech genom att inkludera flickor i teknikutvecklingen.

Konceptet FairLens är framtaget tillsammans med unga kvinnor från Norden och andra delar av världen. Som en del av Equality Tech och Samsung Solve for Tomorrow har flickorna involverats under hela processen genom bland annat idéarbetet och designprocessen. Plan International och Samsung har med det här arbetssättet kunnat identifiera nya och mer effektfulla lösningar för att möta behoven som unga kvinnor och flickor har.

  • Det sociala medieklimatet och teknikutvecklingen har stor psykisk påverkan på unga kvinnor. Här har vi en roll att spela. Lösningar som FairLens ger rätt verktyg för unga att känna sig säkra online genom utbildning, transparent rapportering och support. Dessa ungdomar kan i sin tur hjälpa andra användare på sociala medier att inse sin egen makt på de olika plattformarna och på så sätt förändra sina beteenden, säger Jessica Herrera, Equality Tech Global Project Lead på Plan International.
  • Unga kvinnor måste involveras i teknikutvecklingen om vi ska bidra till ökad jämställdhet online. Vi måste bjuda in flickor till att reflektera över sina erfarenheter av teknik, produkter och tjänster. Som en del av vårt engagemang för UN Women Generation Equality vill vi inkludera fler unga kvinnor och lyfta fram behovet av ett göra digitala utrymmen säkrare för allt. Vi hoppas att fler ledande aktörer inom teknikbranschen vill följa med oss på resan mot att göra det teknik mer jämlikt, säger Alexander Grimsen, Corporate Citizenship Lead på Samsung Electronic Nordic.

Utbildning och ökad medvetenhet är de viktigaste faktorerna för att stärka flickors inflytande. Samtidigt uppger sju av tio unga kvinnor att de aldrig fått lära sig att identifiera falsk information på nätet. Flickor och unga kvinnor måste engageras i utvecklingen av policys, processer och lösningar för ökad säkerhet online och digital inkludering.

FairLens prototypen är en del av Equality Tech – ett samarbete mellan Plan International och Samsung Electronic Nordic som syftar till att skapa en mer jämlik digital värld och göra teknisk utveckling mer inkluderande. FairLens prototyp skapades i samarbete med Gofore Plc, ett konsultföretag inom digital transformation.

Läs mer om Equality Tech: www.equalitytech.info

Samsung Electronics Nordic firar 30 år

30 år har gått sedan Samsung Electronics etablerades på den nordiska marknaden och räknas i dag som en av de största aktörerna inom elektronik. Det firar Samsung Electronics Nordic med att ge sitt stöd till sydkoreanska staden Busans ansökan om att bli arrangör till World Expo 2030.

Topics


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667