Följ Samsung Electronics Nordic AB

Ny undersökning från TNS SIFO: TV-tittandet i förändring

Pressmeddelande   •   Sep 25, 2013 08:30 CEST

De nya smarta tv-tjänsterna har ändrat svenskarnas krav på tv:n. Att kunna beställa hem filmer direkt till tv:n intresserar idag 7 av 10 svenskar. Men svenskarna är inte bara intresserade av film. Nu efterfrågas även nyhets- och olika typer av underhållningsappar till tv:n. Mobiltelefonen och surfplattan sticker upp som alternativ till hur vi vill styra tv:n. Några lockas av att styra tv:n med rösten eller ren tankekraft men de flesta släpper inte fjärrkontrollen.

Samsung har låtit TNS Sifo intervjua drygt 4000 personer mellan 18-65 år i Sverige, Norge, Finland och Danmark, varav 1000 i Sverige, om kring deras syn på tv och smart-tv. Undersökningen visar att smart-tv:n har fått fäste i Skandinavien, hela 25 procent uppger att de har en smart-tv. Bildkvalitet, ljud och användarvänlighet är de viktigaste kriterierna i valet av tv.

Allt fler svenskar betraktar tv:n som ytterligare en smart teknisk pryl som förväntas kunna användas till fler saker än vad den ursprungligen avsetts för, nämligen tv-tittande.

-  Tv:n som produkt genomgår samma förändring som mobiltelefonen har gjort de senaste åren. I dag är det självklart att mobiltelefonen ska kunna göra andra saker än att enbart ta emot eller ringa samtal, och samma sak gäller för tv:n. Allt fler svenskar betraktar tv:n som ytterligare en smart teknisk pryl som förväntas kunna användas till fler saker än att bara se på TV, säger Magnus Nilsson, nordisk produktchef för TV på Samsung.

Smarta tv-apparater med hårddisk och internetbrowser ersätter hemdatorer?

Undersökningen visar att suget efter smarta tv-tjänster är stort. Många ställer helt nya krav på tv-apparaten. För många är det idag självklart med internetuppkoppling till tv:n och access till film- och musiktjänster. Mer än hälften av svenskarna vill att tv:n ska ha internetbrowser (52%) och hårddisk (51%).

Mobiltelefonen, framtidens fjärrkontroll?

Med tv:ns nya användningsområden ökar behovet av smidiga navigationssätt. 26 procent vill kunna styra tv:n med mobiltelefonen och 25 procent vill använda sin surflatta. Att styra tv:n med tankekraft intresserar 7 procent av svenskarna.

Utdrag ur undersökningen ”Smart TV” genomförd av TNS Sifo 2013-05-06 – 2013-06-06. 1000 svenska respondenter i åldrarna 18-65 år

Vilka funktioner vill du ha i din tv?”

-  52% Internet/browser

-  51% Hårddisk

-  44% Möjlighet att hyra filmer

-  36% Musiktjänst

-  29% Ladda ner appar

-  27% Tv-spel

-  27% 3D

-  21% Vet ej

-  14% Pekskärm

Hur vill du styra tv:n?

-  88% Med fjärrkontroll

-  26% Med mobiltelefonen

-  25% Med surfplatta

-  12% Med pekskärm

-  11% Med rösten

-  7% Med rörelser

-  7% Med tankekraft

-  4% Vet ej

-  3% Med ögonen

PRESSKONTAKT

Louise Ekman (smart-tv, audio, kamera, vitvaror) / +46 70 5222 117 /louise.e@partner.samsung.com


Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en global ledare inom hemelektronik och dess komponenter. Genom kontinuerlig innovation och nya upptäckter utvecklar vi smart-tv, smarta telefoner, pc, skrivare, kameror, vitvaror, medicinsk utrustning, halvledare och led-lösningar. Samsung har 270 000 medarbetare i 79 länder, och en årlig försäljning på 187,8 miljarder dollar. Vårt mål är att öppna upp nya möjligheter för människor överallt. För att upptäcka mer, besök www.samsung.se.

Bifogade filer

PDF-dokument