Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny undersökning från TNS SIFO: TV-tittandet i förändring

De nya smarta tv-tjänsterna har ändrat svenskarnas krav på tv:n. Att kunna beställa hem filmer direkt till tv:n intresserar idag 7 av 10 svenskar. Men svenskarna är inte bara intresserade av film. Nu efterfrågas även nyhets- och olika typer av underhållningsappar till tv:n. Mobiltelefonen och surfplattan sticker upp som alternativ till hur vi vill styra tv:n. Några lockas av att styra tv:n med rösten eller ren tankekraft men de flesta släpper inte fjärrkontrollen.

Samsung har låtit TNS Sifo intervjua drygt 4000 personer mellan 18-65 år i Sverige, Norge, Finland och Danmark, varav 1000 i Sverige, om kring deras syn på tv och smart-tv. Undersökningen visar att smart-tv:n har fått fäste i Skandinavien, hela 25 procent uppger att de har en smart-tv. Bildkvalitet, ljud och användarvänlighet är de viktigaste kriterierna i valet av tv.

Allt fler svenskar betraktar tv:n som ytterligare en smart teknisk pryl som förväntas kunna användas till fler saker än vad den ursprungligen avsetts för, nämligen tv-tittande.

-  Tv:n som produkt genomgår samma förändring som mobiltelefonen har gjort de senaste åren. I dag är det självklart att mobiltelefonen ska kunna göra andra saker än att enbart ta emot eller ringa samtal, och samma sak gäller för tv:n. Allt fler svenskar betraktar tv:n som ytterligare en smart teknisk pryl som förväntas kunna användas till fler saker än att bara se på TV, säger Magnus Nilsson, nordisk produktchef för TV på Samsung.

Smarta tv-apparater med hårddisk och internetbrowser ersätter hemdatorer?

Undersökningen visar att suget efter smarta tv-tjänster är stort. Många ställer helt nya krav på tv-apparaten. För många är det idag självklart med internetuppkoppling till tv:n och access till film- och musiktjänster. Mer än hälften av svenskarna vill att tv:n ska ha internetbrowser (52%) och hårddisk (51%).

Mobiltelefonen, framtidens fjärrkontroll?

Med tv:ns nya användningsområden ökar behovet av smidiga navigationssätt. 26 procent vill kunna styra tv:n med mobiltelefonen och 25 procent vill använda sin surflatta. Att styra tv:n med tankekraft intresserar 7 procent av svenskarna.

Utdrag ur undersökningen ”Smart TV” genomförd av TNS Sifo 2013-05-06 – 2013-06-06. 1000 svenska respondenter i åldrarna 18-65 år

Vilka funktioner vill du ha i din tv?”

-  52% Internet/browser

-  51% Hårddisk

-  44% Möjlighet att hyra filmer

-  36% Musiktjänst

-  29% Ladda ner appar

-  27% Tv-spel

-  27% 3D

-  21% Vet ej

-  14% Pekskärm

Hur vill du styra tv:n?

-  88% Med fjärrkontroll

-  26% Med mobiltelefonen

-  25% Med surfplatta

-  12% Med pekskärm

-  11% Med rösten

-  7% Med rörelser

-  7% Med tankekraft

-  4% Vet ej

-  3% Med ögonen

PRESSKONTAKT

Louise Ekman (smart-tv, audio, kamera, vitvaror) / +46 70 5222 117 /louise.e@partner.samsung.com


Ämnen

Taggar


Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en global ledare inom hemelektronik och dess komponenter. Genom kontinuerlig innovation och nya upptäckter utvecklar vi smart-tv, smarta telefoner, pc, skrivare, kameror, vitvaror, medicinsk utrustning, halvledare och led-lösningar. Samsung har 270 000 medarbetare i 79 länder, och en årlig försäljning på 187,8 miljarder dollar. Vårt mål är att öppna upp nya möjligheter för människor överallt. För att upptäcka mer, besök www.samsung.se.

Presskontakt

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Presskontakt PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Presskontakt PR Officer Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Relaterat material