Press release -
Gallup-undersökning visar att över 70 procent riskerar belastningsskador: Bärbara datorer en hälsorisk
En Gallup-undersökning, genomförd i januari i år, visar att tio procent av svenskarna dagligen använder en bärbar dator. Bara drygt en fjärdedel använder regelbundet en extern skärm istället för den inbyggda. Detta innebär att över 70 procent av alla användare av bärbara datorer riskerar att snabbt drabbas av allvarliga belastningsskador.
Därför behövs en speciell fokusering på ergonomi i anslutning till just bärbara datorer, säger Lars Reinius på Samsung som beställt Gallup-undersökningen.
Enligt IT Researchs statistik har det aldrig sålts så många bärbara datorer som nu. Försäljningen ökade med 22 procent under tredje kvartalet 2003 vilket gjorde att de bärbara datorerna utgjorde 31 procent av marknaden sålda datorer. Det är den högsta andelen någonsin och ännu högre är det i våra nordiska grannländer.
När allt fler byter sin stationära dator mot en bärbar kan vi förvänta oss en mycket snabb ökning av ohälsan på svenska arbetsplatser, säger Mats Cederberg, TCO Development, som kvalitetsmärker IT-produkter bland annat ur ergonomisynpunkt.
Om man, som Gallupundersökningen indikerar, också tror att den bärbara helt skall ersätta en stationär dator i det dagliga arbetet är risken mycket stor för att detta kommer att leda till både omfattande individuellt lidande och stora kostnader för företag och samhälle. Hittills har endast tre bärbara datorer klarat de krav på synergonomi som TCO-märkningen kräver.
Enligt Arbetsskyddsstyrelsen är redan idag 40 procent av alla anmälda arbetsskador belastningsskador. I försäkringsbolaget Alectas återkommande Hälsobarometer är nack-, skulder-, och armvärk, ryggvärk och generell muskelvärk en av de vanligaste anledningarna till långvarig sjukskrivning. Ändå avspeglar dessa siffror ännu inte användningen av bärbara datorer utan framförallt användningen av stationära datorer där skärmar, tangentbord och användning av musen kan anpassas ergonomiskt. Med allt fler användare av bärbara datorer kan dessa siffror skjuta i höjden om man inte tänker ergonomiskt även här för att undvika musarm eller värk i skuldror och nacke.
Även mycket unga får snabbt problem
Arbetslivsinstitutet genomförde i höstas en unik undersökning bland eleverna på ett IT-gymnasium i Stockholm. Testen var unik eftersom eleverna använde uteslutande bärbara datorer. De var dessutom unga, friska och starka. Resultatet visade sig ändå så alarmerande att institutets generaldirektör Inger Ohlsson i december skrivit ett öppet brev till Thomas Östros för att påpeka att elevernas datorarbete är en hälsorisk och åtgärder bör sättas in för en bättre arbetsmiljö. Undersökningen visade att eleverna, trots att de var 17 åringar, fick samma symtom som referensgruppen vuxna yrkesverksamma med värk, smärta och andra besvär som innebar att den allmänna arbetsförmågan var negativt påverkad.
Detta visar vad vi har att vänta om inte användarna blir mer medvetna om riskerna, säger Lars Reinius, ansvarig för Samsungs bildskärmar i Norden. Det kan tyckas tråkigt att tala om ergonomi istället för enbart design och prestanda men idag utgår Samsung alltid från ergonomi i vår forskning och utveckling av nya produkter. Samsung är idag global marknadsledare inom bildskärmar.
Det Samsung idag eftersträvar i nya monitorer är att man skall kunna ställa in skärmens ljusstyrka för att den skall passa olika människor och olika användarsituationer. Skärmen skall vara reglerbar i höjd och djupled och det senaste är att man dessutom kan ställa in skärmen så att den kan vridas till en stående A-4 storlek vilket är mer naturligt för ögat. Inga av dessa ergonomikrav kan uppfyllas av enbart en bärbar dator, avslutar Lars Reinius som hoppas att Samsung skall kunna bidra till att folk får upp ögonen för att ergonomi och hälsa hör ihop.
Jag vill absolut inte tala illa om bärbara datorer, de fyller sin funktion, men man bör inte arbeta dagligen vid enbart en bärbar dator. Man kan se till att ha en dockningsstation med tillhörande skärm på skrivbordet, en tillhörande mus och helst ett separat tangentbord, säger Mats Cederberg, TCO Development, som just nu ser över sina råd till användare av bärbara datorer.
För frågor och mer information kontakta gärna:
Lars Reinius, nordisk försäljnings- och marknadsdirektör, lars.reinius@samsung.se, 08-590 966 15, 070-580 40 20
Thomas Anderfelt, nordisk marknadschef, thomas.anderfelt@samsung.se, 08-590 966 92, 070-372 66 96
Mats Cederberg, TCO Development, 08 782 92 71, mats.cederberg@tco.se, 070 588 92 71
Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är ett av världens största företag inom elektronik med 75 000 anställda i ett femtiotal länder. Omsättningen uppgick under 2002 till cirka 33 miljarder US Dollar. Under 2002 uppgick omsättningen för Samsung Electronics Nordic AB till cirka 2,7 miljarder kronor. Företaget har varit aktivt i Norden sedan 1992 och har i dag cirka 60 anställda. Produktsortimentet består av monitorer, hårddiskar, cd-rom, cd-r, dvd, tv, video, videokameror, sladdlösa telefoner, gsm-telefoner, audio, mikrovågsugnar, kylskåp, tvättmaskiner och skrivare.
Bilaga till pressmeddelande
Ergonomi för bildskärmar delas upp i syn- och belastningsergonomi
TCO Development har sammanfattat sina märkningskrav enligt nedan.
Synergonomi
Ljusstyrka (luminans) och kontrast
För en god läsbarhet måste kontrasten mellan ett tecken och bakgrunden ska vara skarp.
För att bilden ska få en jämn kvalitet måste skillnader i luminans över skärmen vara liten,
dvs det ska vara en jämn ljusstyrka över hela skärmen.
Det skall dessutom vara möjligt att få en tydlig bild och god läsbarhet från en sidovinkel.
Flimmer och jitter CRT-skärmar
På bildskärmar av CRT-typ, det vill säga traditionella skärmar, kan det uppstå flimmer eller jitter.
Med flimmer avses att luminansen varierar med tiden och bilden uppfattas som otydlig.
Jitter innebär att objektet hoppar eller darrar och det uppfattas som att objektet har dålig kantskärpa.
Upplösning platta bildskärmar
För platta bildskärmar av LCD-typ är det viktigt att antalet pixlar på skärmen är tillräckligt stort för att bilden ska bli skarp. Detta anges av upplösningen i förhållande till skärmens storlek.
Färgåtergivning
En bildskärm av god kvalitet ska ha en skarp, tydlig och jämn bild med naturtrogna färger.
En färgbild på en bildskärm baseras på grundfärgerna rött, grönt och blått, dessa färger kombineras sedan för att ge de övriga blandfärgerna. Det mänskliga ögat bedömer vilken färg ett föremål har genom det infallande ljusets energifördelning, föremålets yta som bestämmer vilka våglängder det reflekterar samt synsinnet. För att en bild på en bildskärm ska få naturtrogna färger ska det vara möjligt att justera färgton, färgmättnad och luminans.
- Färgtonen bestäms av den dominerande våglängden i det ljus som träffar ögat.
- En färg som har 100 % färgmättnad innehåller inget vitt. En färg som inte har någon mättnad alls (0 %) är vit.
- En färgs luminans avgör om den uppfattas som ljus eller mörk.
Färgåtergivningen ska vara jämt fördelad över skärmen och färgförvrängningen får inte vara för stor i en sidobetraktningsvinkel.
Belastningsergonomi
För att undvika belastningsskador i axlar och nacke är det viktigt att blickriktningen är i en sänkt vinkel, på ca
20 %, och att det är möjligt att variera arbetsställningen vid bildskärmsarbetet. Därför är det viktigt att bildskärmen är höj- och sänkbar samt att den kan vinklas vertikalt.
Bilaga till pressmeddelande
Referenser/länkar för mer information
Samsung
Thomas Anderfelt, nordisk marknadschef, thomas.anderfelt@samsung.se,
08-590 966 92, 070-372 66 96
Lars Reinius, nordisk försäljnings- och marknadsdirektör, lars.reinius@samsung.se, 08-590 966 15, 070-580 40 20
TCO DevelopmentMats Cederberg, Manager Certification & Consumer Relations, TCO Development
mats.cederberg@tco.se www.tcodevelopment.com
IT-research
http://www.itresearch.se
Arbetarskyddsstyrelsen
har föreskrifter för hur en arbetsplats skall vara utrustad för bildskärmsarbete (AFS 1992:14)
www.arbetsskyddstyrelsen.se
Arbetslivsinstitutet
www.arbetslivsinstitutet.se
Arbetslivsrapport 2004:14 handlar om undersökningen;
"Arbetsförhållanden och hälsa bland elever på ett IT-gymnasium med intensive användning av bärbar dator"
Se hela undersökningen:
http://ebib.arbetslivsinstitutet.se/arb/2003/arb2003_14.pdf
Se det öppna brevet:
http://www.arbetslivsinstitutet.se/pdf/031203_oppnabrevet.pdf
Alecta / Hälsobarometern
www.alecta.se