Skip to content
Form Us With Love och Samsung Nordic introducerar ett skifte för soffdesign

Press release -

Form Us With Love och Samsung Nordic introducerar ett skifte för soffdesign

Först kom soffan, sen kom TV:n. Men samtidigt som TV:n ständigt utvecklas är soffan fortfarande i princip likadan. I ett nytt projekt går en av världens största TV-utvecklare samman med en av världens mest innovativa designbyråer för att utforska hur soffan hade fungerat om den uppfanns idag. Syftet är att inspirera en hel industri att tänka nytt kring funktionell design. Om inte bara TV-teknologi, men också soffan skulle utvecklas för att passa framtida beteenden, hur skulle den se ut?

Hälften av svenskarna (49 procent) spenderar minst tre timmar om dagen i soffan enligt en ny undersökning från YouGov*. Parallellt förändras TV-teknologin och människors tittarbeteenden konstant. Idag används exempelvis TV:n, utöver det traditionella serietittandet; för gaming, hålla kontakten, jobba hemifrån, njuta av konst och träna. Vi har också ofta fler skärmar i samma hem, tittar på varsin skärm bredvid varandra och/eller tittar i helt nya kroppspositioner än tidigare, någotsom dagens soffor inte är helt anpassade efter. Det här är några av utmaningarna som låg till grund för soffa-projektet.

– Användarbeteenden kopplat till skärmar är idag inte längre förknippade med ett rum, en kroppsposition eller ens en specifikplats i vardagsrummet. I vår förstudie blev det därför tydligt att framtidens soffa enkelt måste kunna flyttas mellan olika rumoch kanske till och med kunna ställas undan. Den behöver också vara bekväm, anpassad till längre stunder, men också vara justerbar för flera olika kroppspositioner beroende på vad soffan används till. Och självklart är också materialvalet av stor vikt när vi undersöker framtidens soffa. Eftersom en traditionell soffa har ett kortvarigt foam som kärnmaterial, har vi därför arbetat mot målet att använda minimala resurser utan att kompromissa med komforten, säger Johan Löfgren, Grundare av Form Us With Love.

Slutresultatet växte fram som resultat av ett gediget insiktsarbete om dagens soffdesign, användarbeteenden och TV-teknologi som började redan i maj 2022. Slutresultatet blev SHIFT**, ett koncept som bygger på flexibilitet som kärna. SHIFT är skapad för att enkelt kunna individualiseras både vad gäller materialval, konfiguration och färgval. Hela insiktsarbetet ochdet färdiga resultatet finns att ta del av i rapporten ”Creating SHIFT – a watching platform concept”. En konceptuell prototyp ställs också ut under Stockholm Design Week i Form Us With Loves studio.

– Efterfrågan på teknik som är skräddarsydd efter olika beteenden, behov, stilar och hem ökar hela tiden. Det återspeglas tydligt i Samsungs TV-sortiment. Man vill anpassa hemmet efter sin egen livsstil och sina egna intressen. Idag finns allt från The Serif för den som vill att TV:n ska ta plats fritt i rummet, till portabla The Freestyle för den som vill ha flexibilitet och titta på underhållning från olika platser. Eller varför inte utomhus-TVn The Terrace. Utgångspunkten i detta projekt har helt enkelt grundat sig i att om soffan skulle fungera för lika många behov och tillfällen som vi använder vår TV till, förhöjs då inte hela tittarupplevelsen?, avslutar Magnus Nilsson, Produktchef på Samsung Nordic.

Klicka HÄR för;
– Filmer och bilder – Designprocessen, resultatet och utställningen under Stockholm Design Week.
– Case study: Creating SHIFT – a watching platform concept.

_

* Om YouGov-undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretagetYouGov och är representativ för i Norden samt varje land enskilt. Under perioden 19-24oktober 2022 har sammanlagt 4054 intervjuer via internet genomförts med män ochkvinnor 18+ år, i Sverige, Danmark, Finland och Norge
** Shift är en konceptuell prototyp och finns inte till försäljning i Samsungs sortiment


Topics

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Related content