Skip to content
Fördubblad betalningsvilja för strömmat  material bland svenskar

Press release -

Fördubblad betalningsvilja för strömmat material bland svenskar

Hur vi kommer att se på tv och lyssna på musik i framtiden är omdebatterat. Fler och fler svenskar väljer nu att betala för sin underhållning och vi tillbringar allt mer tid framför tv:n. Det visar en färsk undersökning från Samsung. 

Stockholm, 1 juli 2015 – Andelen svenskar som betalar för strömmad och nedladdad tv och film ökar kraftigt och har fördubblats under det senaste året, visar en Europeisk undersökning genomförd av Lightspeed GMI på uppdrag av Samsung. Svenskarnas ökade betalningsvilja berör även musikbranschen. Andelen som väljer att betala för strömmad eller nedladdad musik har stigit med 73 respektive 133 procent sedan 2014. Undersökningen visar även att tv:n är den pryl i hemmet som vi tillbringar mest tid med och tv-tittandet ökar.

– Allt fler svenskar betalar för sin underhållning. En förklaring kan vara att de senaste årens uppsving för tv-serier har präglat svenskarna, vars tv-tittande nu ökar. Kanske är det just tillgången till de senaste serierna och musiken som även driver betalningsviljan för strömmad underhållning, Marko Nurmela, VP Marketing & Communications, Samsung Nordic. 

Utvecklingen del av en större trend
Svenskarna är inte ensamma om att i allt större utsträckning betala för sina filmkvällar och spellistor. I övriga Europa har andelen av befolkningen som betalar för strömmat tv och filmmaterial ökat med 400 procent sedan 2014, någonting som Marko Nurmela menar kan kopplas ihop med tillgänglighet av strömningstjänster.

– Sverige var tidigt ute i Europa med att få tillgång till tv-serier som tidigare bara funnits i USA, men som många svenskar läst om i tidningen och på nätet. När internationella och lokala aktörer började tillhandahålla detta material lagligt växte därför antalet användare explosionsartat. I dag ser vi en mer jämn ökning i Sverige medan många andra Europeiska länder går igenom samma förändring nu, fortsätter Marko Nurmela, VP Marketing & Communications, Samsung Nordic. 

TV-tiden ökar 
Även om undersökningen visar en vilja från svenskarna att ha tillgång till sin underhållning när som helst betyder det inte att tv:n är ute ur bilden. Tvärt om är tv:n den elektroniska enhet svenskarna tillbringar mest tid med och skärmtiden har ökat det senaste året. En typisk dag med tv-tittande under 2014 innehöll 2 timmar och 10 minuters tv-tid och har i år stigit med 25 minuter. Den åldersgrupp som står bakom den största ökningen är 16-24-åringarna, vars genomsnittliga tv-tid i år är 2 timmar och 24 minuter per dag.

Topics

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, audio, smartphones, tablets, wearables, kameror, vitvaror, skrivare, professionella skärmar, ssd, minneskort, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. Vi är också ledande inom Internet of Things, bland annat genom våra initiativ inom det smarta hemmet. Med 307 000 medarbetare i 84 länder har Samsung en årlig försäljning på 196 miljarder dollar. För att upptäcka mer besök www.samsung.se samt den officiella bloggen www.global.samsungtomorrow.com

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667