Press release -
Filmprojekt om iskall nordisk surfing tillsammans med Samsung
Från solen på Hawaii till isflak vid Lofoten. Den professionella surffotografen Hallvard Kolltveit har under året arbetat med att skildra den arktiska surfkulturen här i Norden, som vuxit sig till en av världens mest omtalade surfupplevelser. Boendes i sin van och utrustad med teknik från Samsung är han ute på det största nordiska surfäventyret någonsin. I oktober nästa år planeras resultatet av resan att visas med en dokumentär om den arktiska naturen – och surfarna som valt att brottas med extrema väderförhållanden för att fånga de bästa vågorna och naturupplevelserna i världen.
Stockholm, 19 november 2019 – Utrustad med våtdräkt, vädertålig teknik och ett brinnande intresse för foto och surfing har den norske surffotografen Hallvard Kolltveit beslutat sig för att ge världen sin bild av arktisk surfing tillsammans med sin vän och videofotograf Jonathan Strömberg. Sedan mitten av 2018 lever Hallvard i en van, särskilt anpassad för att bo i, och som han också reser till olika surfplatser i Norden med. I projektet Arctic Surf dokumenteras berättelserna från de som varje dag, året runt väljer bort plusgrader och solbränna för att uppleva de kalla vågorna på hemmaplan. I oktober 2020 planeras visning av den färdiga dokumentärfilmen där bland annat de svenska surfarna Tim Latte och Freddie Meadows medverkar.
– Projektet Arctic Surf handlar om att visa att du inte behöver åka till Bali, Hawaii eller Sydafrika för att surfa. Vi måste inte flyga till andra sidan planeten utan man kan faktiskt resa inom Sverige, Norge, Danmark, Finland eller till Island för att uppleva helt otroliga vågor, äventyr och naturupplevelser, säger Hallvard Kolltveit.
Den 29-årige Hallvard Kolltveits intresse för surfing började när han som ung beslutade sig för bryta sitt vardagsmönster och köpte en enkelbiljett till Hawaii. Där tändes gnistan för både foto och konsten att fånga vågor – något som gifte sig väl och utvecklades till hans livs passion. När det var dags att flytta tillbaka hem till Norge trodde Hallvard att det också betydde slutet för det nyfunna intresset. Efter att han insett att det faktiskt går att surfa i Norge sa han upp sig från sitt jobb och beslutade sig för att göra surf-fotografi till en heltidssyssla.
Idén för projektet Arctic Surf började utvecklas redan för fem-sex år sedan då Hallvard insåg att det var mest internationella och professionella surfare som faktiskt lyftes och fick uppmärksamhet. Med projektet Arctic Surf ska det nordiska perspektivet lyftas.
– Jag vill visa upp de som lever sina liv och surfar varje dag här. Jag vill berätta deras historia och knyta samman berättelserna från både nordiska proffs och nybörjare som surfar. Det finns fantastiska berättelser som inte hörts tidigare, bland annat har vi en kille från Kalifornien som nu bor tillsammans med tio andra surfare i sydvästra Norge bara för att kunna ta del av surflivet där, säger Hallvard.
Teknik för att fånga vintervågorna i Lofoten och Torö
Hallvard beskriver själv att det finns många duktiga fotografer som är nischade inom just surfing, men när det kommer till vintersurf ställs helt andra krav. Förutsättningarna och arbetsförhållandena kan ofta väldigt krävande vilket ställer höga krav på såväl surfare som utrustning. Däremot innebär vintersurf vissa dagar att man får uppleva idylliska arbetsdagar som slår det mesta. Under resan blev Hallvard utrustad med bland annat mobiltelefonen Samsung Galaxy S10+ och surfplattan Galaxy Tab S6 för att underlätta foto- och videoproduktionen ute på svårnådda platser och testa hur bra mobila kameror kan prestera för natur- och sportfotografi.
– Eftersom vi reser så mycket och i så extrema miljöer för vintersurf behöver vi tänka på att ha med oss minimal packning där vädertåligheten för tekniken är kritisk. Pålitlig batteritid och bara en sådan sak att Galaxy S10+ varnar om det är fukt i laddningsporten möjliggör för oss att känna oss trygga med tekniken under filmdagarna, säger Hallvard.
– Med Samsung Galaxy S10+ blev det möjligt för oss att ha med oss väderleksrapporter, GPS, kamera, allt i en och samma enhet trots tuffa väderförhållanden*. Vidvinkel-kameran i mobilen var en game-changer för oss på grund av det sättet vi vanligtvis filmar på, säger Hallvard.
Hallvards resa för att fånga den arktiska surfingen i Norden kommer att kunna följas löpande på Samsungs hemsida. Som ett smakprov så presenteras även nu en kortfilm från projektet helt inspelad med Samsung Galaxy S10+ som kamera.
Projektet Arctic Surf pågår fram till visningen av den färdiga dokumentärfilmen i oktober 2020. Under det kommande året kommer de besöka surfområden och träffa lokala surfare i Stavanger och Lofoten i Norge, på Island och Torö i Sverige.
För mer information om projektet Arctic Surf, vänligen besök: https://www.samsung.com/se/explore/photography/with-galaxy/arctic-surf/
För mer information om Samsung Galaxy S10, vänligen besök: news.samsung.com/galaxy, www.samsungmobilepress.com eller https://www.samsung.com/se/smartphones/galaxy-s10/
* Vatten- och dammtålig enligt IP68-standard
Related links
Topics
Categories
Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.