Gå direkt till innehåll
Ett ljust hem – viktigt för svenskars välmående

Pressmeddelande -

Ett ljust hem – viktigt för svenskars välmående

Åtta av tio menar att ljus i hemmet är viktigt för välmåendet. Ett ljust hem innebär också tekniska utmaningar särskilt för TV-underhållning.

Stockholm, 11 december 2018 – Öppet och ljust är fortfarande den rådande trenden i våra svenska hem enligt en ny undersökning från Novus på uppdrag av Samsung. En öppen planlösning, mycket ljusinsläpp och stora fönster står högst upp på önskelistan när svenskarna letar bostad och hela åtta av tio (81%) menar att hur ljust man har i hemmet påverkar välmåendet. Samtidigt visar undersökningen att ljus i vissa fall kan stå i konflikt med produkter och teknologi i hemmet, åtminstone vad gäller TV-tittande.

Att vi svenskar är ett ljustörstande folk råder det ingen tvekan om. Det återspeglas inte minst i hur vårt drömhem ser ut. Mycket naturligt ljus (49%), stora fönster (26%), öppen planlösning (37%) och stora rum (50%) är de saker som ligger i topp när man ska köpa ett nytt hem. Kvinnorna verkar anse att ljus är ännu viktigare än männen där 85 procent anser att hur ljust hemmet är påverkar välmåendet. Motsvarande siffra för männen är 77 procent. Forskaren Federico Favero har de senaste 20 åren studerat flera aspekter av ljus.

– Det naturliga ljuset fungerar fortfarande som ett ramverk för vårt vardagliga liv. Att vi vill ha ljusa bostäder med mycket naturligt ljusinsläpp är därför inte alls så konstigt. Ljusa väggar reflekterar och bevarar ljuset vilket kan bidra till ökad inspiration, hälsa och till och med minska energiförbrukningen, säger Federico Favero, ljusforskare.

Utmaningar med underhållning i ett ljust hem
När det gäller TV-tittande i hemmet så verkar det dock finnas en del utmaningar kopplat till just ljus. I undersökningen svarar totalt 78 procent att deras hem har mycket naturligt ljus från fönster. Samtidigt uppger 63 procent av de tillfrågade att ljus stör när de tittar på TV och 23 procent har till och med slutat se på TV för att ljuset stör. Trots att ljus är så viktigt för oss och vårt välmående så väljer 44 procent att dra ner persienner eller gardiner när dom ska titta på TV. Bland de som spelar TV-spel menar hela 61 procent att ljus gör det svårare att spela och 34 procent säger att de har misslyckats i ett spel på grund av just ljus.

– Det första man bör fråga sig när man ska köpa en ny TV är hur det ser ut där man ska ha sin TV. Tiden då vi tittade på TV i en gillestuga är förbi och idag har TV:n ofta en central plats i ett öppet och ljust rum. Därför bör man tänka på det när man väljer TV eftersom olika teknologier är olika bra på att hantera ljus och reflektioner, Magnus Nilsson, teknisk produktchef på Samsung i Norden.

Samsungs senaste TV-apparater med så kallad Quantum Dot-teknologi vill komma till rätta med den här utmaningen. Samsungs QLED-TV:s har så mycket ljusenergi att de helt enkelt kan konkurrera med ljuset även i ljusa rum och ett nytt ytskikt som också minskar ljusreflektioner på skärmen. Det gör QLED TV mer motståndskraftig mot solljus och reflektioner i rummet.

Vanligaste inredningsstilen i svenska hem

Ljus inredning och mycket naturligt ljus från fönster 56 procent
Ljus inredning och lite naturligt ljus från fönster 18 procent
Mörk inredning och mycket naturligt ljus från fönster 22 procent
Mörk inredning och lite naturligt ljus från fönster 4 procent

Detta är viktigast när vi ska köpa ny bostad

Stora rum 50 procent
Mycket naturligt ljus 49 procent
Öppen planlösning 37 procent
Stora fönster 26 procent
Högt i tak 25 procent


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Samsung under november 2018 och baseras på svar från 1 113 respondenter i Sverige mellan 18-79 år.

För mer information, besök www.samsung.com/se/tvs/qled-tv/

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Presskontakt

Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26

Relaterat material

Relaterade nyheter