Följ Samsung Electronics Nordic AB

Förvaltningsrätten i Malmö har dömt ut en kommunal iPad-upphandling

Nyhet   •   Sep 22, 2014 14:36 CEST

Idag kom en viktig dom från Förvaltningsrätten i Malmö som säger att Trelleborgs och Skurups upphandling av iPads strider mot Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Upphandlingen har ställt krav på varumärken på ett sätt som strider mot lagen och måste därför göras om.

- Det är olagligt att handla upp produkter från ett enda varumärke på det sätt som Trelleborg och Skurup försökt göra, säger Björn Hansen, Sales Director Telecom på Samsung Electronics Nordic. Förvaltningsrätten i Malmö underkänner helt kommunernas argument om att det bara är produkter från Apple som kan möta behoven hos politiker och skola och skickar därmed en stark signal till alla andra kommuner och myndigheter om att lagen måste följas. Vi har under en tid sett ett flertal exempel på offentliga upphandlingar som på lösa grunder styrts mot ett enda varumärke på detta sätt, vilket inte kan få fortsätta.  Många gånger är det nog en fråga om okunskap om var lagens ribba ligger och att det ställs mycket höga krav för att en upphandling ska få styras till en viss produkt eller operativsystem. Att en viss app bara finns för ett operativsystem är inte tillräckligt.

- Idag finns högkvalitativa molnbaserade tjänster baserade på öppna webbgränssnitt för snart sagt varje användningsområde. I det läget är det orimligt att kommuner fastnar i slutna system från en leverantör. Domstolen har nu slagit fast att det även strider mot lagen att försöka styra upphandlingen på det sätt som Trelleborg och Skurup gjorde, säger Björn Hansen.

För ytterligare presskommentarer kontakta:
Hanna Brenner, Interim Communication Manager Nordic Samsung Electronics Nordic AB,
tel: 070-696 68 89, mejl: h.brenner@partner.samsung.com