Följ Samsung Electronics Nordic AB

Nu krossas myten om selfien

Pressmeddelande   •   Jul 31, 2014 13:30 CEST

Mer än hälften av alla svenskar har aldrig tagit en selfie

STOCKHOLM, Sverige – 31 juli, 2014 – En tiondel av svenskarna tar en selfie en gång i vecka och endast 1 procent av hela befolkningen fotar sig själva dagligen och mer än hälften av alla svenskar har aldrig ens tagit en selfie på sig själva. Det här visar en helt ny undersökning av 1002 personer i åldrarna 18-55+ utförd av YouGov på Samsungs initiativ.

Enligt undersökningen har selfie blivit ett välkänt fenomen oavsett ålder. 85 procent av alla personer över 18 år säger sig känna till fenomenet. Att ta en selfie är dock vanligast bland yngre (18-34 år) vilket pekar på att fenomenet troligen kommer att följa med framöver och ytterligare befästas som ett begrepp under de närmsta åren.

- Utöver användningen av sociala medier är en bidragande orsak till fenomenet selfie mobiltelefonernas makalösa tekniska utveckling de senaste åren, säger Andreas Bergqvist, nordisk produktchef för mobiler på Samsung. Idag kan vem som helst, var som helst, med hjälp av bara sin mobil ta, redigera och dela med sig av fantastiska bilder på alla former av sociala medier.

Hur ser den vanligaste selfie-posen ut?
De som trodde att det är främst kvinnor som tar bilder på sig själva är fel ute. Selfies tas av lika många män som kvinnor. Den typiska selfie-posen domineras inte heller av den klassiska plutmunnen, eller ”duck face” som har kommit att känneteckna en selfie. Bara 4 procent plutar. De allra flesta (70%) har faktiskt ingen speciell min eller pose när de tar en selfie. Däremot spelar vinkeln på telefonen roll när man tar en selfie - lite snett ovanför huvudet är den vanligaste vinkeln, allt för att få den mest smickrande bilden på sig själv. Vanligast är det att ta selfies på fest, jobbet eller i skolan. 

Definition enligt Språkrådets nyordslista 2013
[Selfie] självporträtt publicerat i sociala medier. 2013. Den bild som skapas när vi fotograferar oss själva med våra mobiltelefoner kallas just så – selfie. Det är en lek med engelskans ord för den egna identiteten. Dagens Nyheter, 18 maj 2013 

Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en global ledare inom hemelektronik och dess komponenter. Genom kontinuerlig innovation och nya upptäckter utvecklar vi smart-tv, smarta telefoner, pc, skrivare, kameror, vitvaror, medicinsk utrustning, halvledare och led-lösningar. Samsung har 286 000 medarbetare i 80 länder, och en årlig försäljning på 216,7 miljarder dollar, 2013. Vårt mål är att öppna upp nya möjligheter för människor överallt. För att upptäcka mer, besök www.samsung.se.

Bifogade filer

PDF-dokument