Skip to content
World Television Day inrättades av FN och har firats runt om i världen sedan 1996.
World Television Day inrättades av FN och har firats runt om i världen sedan 1996.

Press release -

World Television Day – Så mycket älskar svenskarna sin TV

Den 21 november är det World Television Day. Denna dag har firats runt om i världen sedan 1996 när FN beslutade att TV:n skulle få en egen dag – för att uppmärksamma den som en symbol för kommunikation och globalisering i vår nutid. Mycket har hänt sedan dess och för svenskarna har TV:n kommit att få en speciell plats i både hjärta och hem. Detta visar en Sifo-undersökning gjord av Kantar på uppdrag av Samsung[1], som tagit tempen på svenskarnas TV-vanor och attityder.

Undersökningen visar att nära var tredje svensk idag anser sig vara stolta över sin TV. Den konstaterar faktumet att TV:n har gått från att vara en klumpig pryl i hemmet som man gärna gömmer, till eleganta skärmar som smälter in och som många till och med anser förhöjer inredningen. Vår syn på TV:n, och hur vi använder den, har förändrats!

Så ser våra TV-vanor ut idag

Vad vi använder vår TV till har utvecklats i takt med att möjligheterna blir allt fler. Idag är streaming av filmer och serier det som flest svenskar, hela 70 procent, anger att de använder sin TV till. Detta betyder att streamade filmkvällar och seriemaraton har gått om det linjära TV-tittandet och likaså nyhetssändningarna. Idag använder dessutom nästan varannan svensk TV:n för att titta på YouTube, och 30 procent för att lyssna på musik.

Vad använder svenskarna sin TV till?

 1. Streama serier och filmer (70%)
 2. Titta på TV-sändningar (66%)
 3. Titta på nyheter (66%)
 4. Titta på sport (47%)
 5. Titta på Youtube (45%)
 6. Lyssna på musik (30%)
 7. Träna (11%)

Bland unga vuxna, svenskar mellan 18-29 år, är de nya TV-vanorna ännu mer tydliga. I denna grupp använder enbart 42 procent sin TV till att titta på TV-sändningar, medan hela 66 procent tittar på YouTube och 71 procent streamar serier och filmer.

1649246139-Samsung_Qled4k_Gold_FullLeft

Vardagsrummets hjärta och stolthet

Förutom att vara en källa för avkoppling och underhållning, är TV:n en central del av våra vardagsrum. Samsungs Sifo-undersökning visar att nära en av tre svenskar (31%) är stolta över sin TV och hela 32 procent tycker att deras TV gör hemmet finare. Endast 6 procent svarar det motsatta, att deras TV gör hemmet fulare. Samtidigt anser fler än en av fem (22%) att TV:n är en viktig inredningsdetalj.

Idag finns ett brett utbud TV-apparater som möter olika typer av stilar, utrymmen och vardagsrum. Att se sin TV som en klumpig och svårmöblerad pryl är ett minne blott. Färre än en av tio (8%) anser att deras TV tar upp plats där de egentligen skulle vilja ha andra möbler eller dekorationer, och därtill tycker endast 7 procent att de stör sig på att TV:n tar upp plats.

Mer tid hemma – framför TV:n

I tider av inflation, lågkonjunktur och mindre pengar i plånboken, spenderas mer tid hemma i vardagsrummet. Enligt undersökningen tror en av tre (34%) svenskar att de kommer umgås i högre grad hemma istället för att ses ute och 30 procent svarar att de kommer streama mer film och serier hemma istället för att gå på bio.

Att kunna ha TV:n som sällskap till middagen där hemma är viktigt, det svarar 42 procent i undersökningen. Vi eftersträvar bekvämlighet och för att få till den bästa TV-upplevelsen prioriterar svenskarna allra främst en skön soffa att landa i, samtidigt som både bra bild och ljud också är viktigt.

Vad är viktigt för en bra TV-upplevelse hemma? Såhär svarar svenskarna:

 1. Bekväma möbler (66%)
 2. Bra upplösning (62%)
 3. Bra bild i både ljus och mörker (60%)
 4. Bra ljudsystem (51%)
 5. Att kunna äta samtidigt som man tittar på TV (42%)

[1] Undersökningen genomfördes av KANTAR Sifo i Sverige under perioden 7–14 februari 2023. Undersökningen genomfördes genom webbintervjuer, med 1002 svarande svenskar mellan 18-79 år.

Topics

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances