Följ Samsung Electronics Nordic AB

Vår användning av mobilens funktioner kartlagd

Pressmeddelande   •   Jul 01, 2009 10:00 CEST

 

Internet och gps är de funktioner som flest önskar att de har i sin mobiltelefon. Det visar en studie som TNS-Gallup har gjort för Samsung. Undersökningen visar även att norrmännen är flitigast på att använda mobilens funktioner medan danskarna använder dem minst i Norden.

- Nu har internetvärlden kommit till mobiltelefonerna, säger Michael Alström, nordisk produktmarknadschef för mobiltelefoner på Samsung.

Samsung och TNS-Gallup har genomfört en studie som har inriktat sig på att kartlägga vad vi gör med mobiltelefonen idag och vad vi vill kunna göra.

Att surfa på internet och hitta rätt med gps är de hetaste nya mobilfunktionerna. Tre av tio surfar idag med sina mobiltelefoner, men lika många till skulle vilja kunna det. Och trots att ett fåtal idag använder sin mobiltelefon som datormodem önskade två av tio att det vore möjligt.

- Många känner tydligen inte till att mobiltelefoner kan fungera som modem. Stödjer mobiltelefonen mobilt bredband går det att ansluta den till datorn via usb-kabeln och därigenom låta datorn komma åt internet, säger Michael Alström.

Drygt tio procent navigerar och hittar rätt idag tack vare gps inbyggd i mobilen, men hela 40 procent önskar att de hade sådan funktion i sin mobiltelefon.

Multimedia - vanligaste användningsområdet vid sidan om att ringa och sms:a

Att lyssna på musik och radio är populärt. En majoritet gör det och fler önskade att de kunde. Lika populärt är det att ta bilder med sin mobilkamera och skicka dem med mms.

Än så länge är det få som har tittat på teve eller film i sin mobil, men intresset är stort. Runt 20 procent skulle vilja ha teve i mobilen och nästan lika många skulle vilja ha mobiltelefonen som sin privata biosalong.

Praktiska nyttofunktioner

En praktisk funktion som underlättar vardagen är synkronisering mellan mobilen och datorn. Var fjärde gör det idag och lika många till skulle vilja kunna göra det. Vanligtvis är det kalendern som synkroniseras, men även e-post och kontaktuppgifter. Idag får drygt 20 procent sin e-post direkt till sin mobil, men fler önskar att det vore möjligt för dem.

Skillnader mellan länderna

Norrmännen sticker ut med att vara de som använder mobiltelefonfunktionerna mest. Danskarna använder dem minst. Ett exempel på det är mms. Medan 84 procent av norrmännen skickar mms gör endast 49 procent av danskarna det. Internet är en annan funktion, 30 procent av norrmännen surfar idag mot 19 procent av danskarna. Finnarna är flitigast på att skicka e-post och svenskarna att lyssna på musik, i övrigt toppar norrmännen det mesta.

Internetvärlden i fickan

Två tredjedelar av mobilanvändarna överväger att nästa gång köpa en pekskärmsmobil.*)

Michael Alström:

- Nu har internetvärlden kommit till mobiltelefonerna. Du kan med din mobil få tillgång till internet nästan överallt där du befinner dig. Med mobilen kan du surfa, blogga, chatta, läsa tidningar och e-post, streama film, lyssna på musik, titta på tv och hitta rätt med gps, där mobilens skärm spelar den centrala rollen. Detta kan vara förklaringen till det stora intresset för pekskärmsmobiler. De har större skärmar och dem med oled-skärmar är betydligt skarpare och färgstarkare. Dessutom är användargränssnittet anpassat för både multimedia och den mobila internetvärlden.

*) Samsung pressmeddelande 2009-06-05: Pekskärmsmobiler är nästa köp.

Samsungs mobiltelefoner med stor pekskärm och inbyggd gps: Omnia, Omnia HD, Omnia II, Omnia Pro, Ultra Touch, Beat DJ, Galaxy, Pixon12, Jet.

Bilaga: Bilderna visar hur enkäten har besvarats i respektive land. Frågan som ställdes var:

Vad gör du idag med din mobil och vad vill du kunna göra med din mobil som du inte kan göra idag? Svarsalternativen var Gör idag samt Vill göra.

Om studien: På uppdrag av Samsung genomfördes undersökningen av TNS Gallup under maj månad. Sammanlagt deltog 2400 personer i åldrarna 16 - 55 år bosatta i Norden.

 

Bifogade filer

PDF-dokument