Följ Samsung Electronics Nordic AB

Vågat om Samsungs nya tysta bärbara datorer

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2010 10:00 CET

Nya bärbara datorer från Samsung med design och tyst drift i fokus finns nu på hyllan i en butik nära dig. SF- och NF-modellerna sticker ut med sina böljande och svepande former. Dessutom har de Samsungs snabbstartsfunktion Fast Start.

– Våra nya datorer går från viloläge till full funktion på bara tre sekunder, säger Fredrik Pantzar, nordiskt produktchef för bärbara datorer på Samsung.

Nu är Samsungs nya bärbara datorer i SF-serien och NF-serien här. Det är två modeller som har sitt tydliga avstamp i Samsungs tradition att utveckla produkter med blickfångande design. Vi minns väl fjolårets succé N310, netbooken med den annorlunda formen som hyllades av designintresserade (bilden).

– Design ska beröra och det var många ögonbryn som höjdes när vi visade upp N310. Jag är övertygad om samma reaktion för SF- och NF-modellerna, säger Fredrik Pantzar.

En studie i design

Underdelen av chassit har en vågformad böljande linje som ger illusionen av att datorns lock försvinner när man tittar på datorn från sidan. När man öppnar locket ser man att den svepande formen är en liten förhöjning som sluttar ner mot tangenterna, som är av den nya sorten – fristående med ett litet mellanrum mellan varandra. Insidan är av mörk metall och tillsammans med en led-skärm är det en fröjd för ögat, både utseendemässigt och ergonomiskt. Och som en krona på verket har de en uppseendeväckande prismaliknande pekplatta.

SF-modellerna

Modellerna i SF-serien är fullkraftmaskiner och har Intel Core i3-processorer för full funktion och full mobilitet, så de klarar krävande uppgifter som avancerade spel och visa högupplöst film. SF310 har en 13,3 tum stor skärm och väger mindre än två kilo inklusive inbyggd dvd-brännare. SF510 har en 15,6 tum stor skärm och väger 2,3 kilo, även den med inbyggd dvd-brännare. Tack vare Samsungs egenutvecklade fläkt och ljudreduceringssystem har SF-modellerna en mycket tyst drift. De har ett platt batteri av litiumpylomer med en effektiv batteritid på 7,5 timmar och som är uppladdningsbart upp till 1000 uppladdningscykler, vilket bör jämföras med traditionella batteriers 300 cykler. För att spara batteritid har man dessutom försett SF-modellerna med hybridgrafik som drar minimalt med ström och är endast aktiverat när det behövs. SF310 och SF510 har ett rekommenderat återförsäljarpris på 9000 kronor.

NF-modellerna

NF-serien består av två netbooks, NF210 och NF310, med samma designspråk som SF-modellerna. Det är Samsungs första netbook som har Atom N550-processor med dubbla kärnor och DDR3-minne. Det får NF-modellerna till att bli Samsungs mest kraftfulla netbook någonsin med en prestanda som ligger på en helt ny nivå jämfört med tidigare netbooks. Nu kan man ha igång flera applikationer samtidigt och ändå få en rapp upplevelse. NF310 har en 10,1 tum ljusstark led-skärm som visar i hd-upplösningen 1366x768 pixlar och med ett batteri som klarar upp till elva timmar kan man se flera filmer i rad. NF210 och NF310 har ett rekommenderat återförsäljarpris från 3800 kronor.

Snabb uppstart

Gemensamt för SF- och NF-modellerna är den snabba uppstarten från viloläge, en funktion Samsung kallar Fast Start. Stäng locket och datorn går ner i viloläge. All information och inställningar sparas i minnet och på hårddisken. När man lyfter på locket igen startar datorn igång och på mindre än tre sekunder är man tillbaka där man var. Eftersom all data har sparats ner på hårddisken kan man till och med ta ur batteriet utan att tappa data. Förutom att stänga locket fungerar Fast Start även då man trycker på På/Av-knappen.

Bifogade filer

PDF-dokument