Gå direkt till innehåll
Upp och ner med Samsungs nya bildskärm

Pressmeddelande -

Upp och ner med Samsungs nya bildskärm

Samsung lanserar ny ergonomiskt anpassad datorbildskärm i Sverige. SyncMaster 2243FW är höj- och sänkbar, kan vridas och lutas. Allt i syfte att skapa en bra arbetsplats.

- Enligt Arbetsmiljöverkets paragraf 5 ska datorbildskärmar anpassas efter arbetarens behov, säger John Bünsow Lindén, nordisk produktmarknadschef för datorbildskärmar på Samsung.

En datorbildskärm rekommenderas stå rakt framför användaren på ett synavstånd om cirka 50-70 centimeter. En för högt placerad skärm är ansträngande för ögon, nacke och skuldror. Skärmens övre del bör vara i höjd med ögonen eller något under. Om möjligt vinkla den något så man tittar en aning neråt mot mitten av skärmen, ungefär 20 grader. Samsungs nya ergonomiska datorbildskärm, SyncMaster 2243FW, är höj- och sänkbar 95 millimeter, vridbar kring sin axel och kan lutas.

- Den som sitter många timmar om dagen framför en dåligt anpassad datorbildskärm riskerar belastningsskador, säger John Bünsow Lindén.

Samsung har utvecklat ergonomiska datorbildskärmar under flera år. Förutom en ledad skärmfot har Samsung varit noga med att utveckla flimmerfria och kontrastrika skärmpaneler. Samsungs datorbildskärmar är därför populära bland företag. I sin ambition att bli ännu duktigare på ergonomi har Samsung inlett ett samarbete med 10 ergonomer som kommer att testa SyncMaster 2243FW.

- Jag vill föra en dialog med ergonomer och inspireras av deras kompetens och synpunkter, som jag kan föra vidare in i vår organisation och utvecklingsavdelning, säger John Bünsow Lindén.

En ergonomisk datorbildskärm är lämplig för alla arbetsplatser. Extra viktig är den dock för arbeten under längre perioder framför datorbildskärmar; då arbetsstationen har höj- och sänkbart skrivbord och vid arbetsplatser där datorn och datorbildskärmen delas av flera medarbetare.

Fakta: SyncMaster 2243 är en 22 tum stor datorbildskärm med pixelstorlek 1680x1050, ljusstyrka 250cd/m2, vinkelprestanda 170/160, dynamisk kontrast 20000:1 och responstid 5ms. Den är höj- och sänkbar 95mm, vridbar kring sin axel och går att luta. TCO03-märkt. Låg elförbrukning om 30W i drift och mindre än 1W i stand by. Tillgänglig under december månad. Pris: 2190 kronor.

Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1998:5 - Arbete vid bildskärm

Bildskärm och tangentbord
2 § Bildskärm och tangentbord skall vara lätta att läsa av och utformade så att användningen underlättas. Bilden på skärmen skall vara fri från besvärande flimmer och annan instabilitet. Skärmen skall vara fri från reflexer och speglingar som kan orsaka besvär för användaren. Tecknen på skärm och tangentbord skall vara skarpa och stora och ha tillräcklig kontrast. Avstånden mellan tecken och rader skall vara tillräckligt stora för god avläsbarhet. Ljusstyrkan eller kontrasten mellan tecknen och bakgrunden på skärmen skall lätt kunna justeras av användaren och anpassas till den omgivande miljön.

5 § Så långt det är praktiskt möjligt skall tangentbord och bildskärm kunna vridas, vinklas och flyttas efter den arbetandes behov. Om manushållare används, skall den vara stabil och reglerbar och placeras så att olämpliga huvud- och ögonrörelser undviks."

Ämnen

Taggar


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Presskontakt

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Presskontakt PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Presskontakt PR Officer Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667

Relaterat material