Följ Samsung Electronics Nordic AB

Tvätt med Eco Bubble sparar 70 procent energi

Pressmeddelande   •   Jun 09, 2011 09:00 CEST

Samsungs nya tvätteknologi Eco Bubble ger en energibesparing på upp till 70 procent, och ger då samma tvättresultat som en vanlig tvätt i 40 grader. Hemligheten är att luft tillförs i kallt vatten och gör kläderna rena tillsammans med tvättmedlet. Ett nytt sätt att tvätta når nu tvättstugorna runt om i landet.

Eco Bubble fungerar som en helt vanlig tvättmaskin. Skillnaden är att Eco Bubble tvättar med hjälp av kallt vatten och luft. Den revolutionerande tvättekniken finns i Samsungs nya serie med tio tvättmaskiner, där samtliga maskiner uppfyller EU:s nya energideklaration A+++.

Oberoende rapport bekräftar energibesparing
Det oberoende industriforskningsinstitutet Swerea IVF har i en rapport bekräftat Eco Bubble-teknikens effektivitet efter noggranna tester som genomförts under våren.

– Våra tester har visat att Samsungs tvättprogram med Eco Bubble-teknik förbrukar upp till 80 procent mindre energi jämfört med en Samsung bomullstvätt i 40 grader utan någon signifikant skillnad i tvättresultatet, säger Ann Stare, projektledare på Swerea IVF.
– Eco Bubbles rengöringsförmåga testades genom att tvätta standardsmutsade tyger som smutsats med hudpigment, kimrök, blod, kakao och rött vin med ett standardiserat tvättmedel.

Det går till och med bra att tvätta energisnålt vid en Eco Bubble-tvätt med vatten uppvärmt till 40 grader. Då blir energibesparingen cirka 40 procent, och tvättprogrammet blir dessutom klart tio minuter tidigare med samma tvättresultat jämfört med ett traditionellt tvättprogram, enligt Swerea IVF:s rapport.

Så här fungerar det
Vid en tvätt med Eco Bubble-programmet aktiverat doseras tvättmedlet och sköljmedlet som vanligt. Istället för att direkt sköljas in i tvättmaskinen passerar tvättmedelsblandningen en pump som tillför luft. När luften förts in i pumpen löses tvättmedlet upp, och ett skum av små tvättmedelsbubblor bildas. Skummet strömmar sedan snabbt, skonsamt och effektivt igenom textilfibrerna i trumman och fördelas jämnt över hela tvättgodset.

Genom att tvätta med Eco Bubble i kallvatten kan man både vara skonsam mot miljön och kläderna på samma gång. Dessutom hanteras kläderna varsamt i tvättmaskinen, eftersom trumman består av diamantformade hål som är anpassade för att ge minimalt slitage på textilierna.

Fakta:
Tio maskiner ingår i Samsungs serie med Eco Bubble-teknologi. För testresultat se Swerea IVF:s rapport 5110043-2. Energiklass A+++, kapacitet för 7–12 kilo tvätt, 1 400–1 600 varvantal. Samsungs diamanttrumma skonar tvätten. I butik i mitten av juni. Rekommenderat återförsäljarpris vid lansering beroende på modell och specifikation: 7 000–12 000 kr.

För provtvättning:
Kontakta PR-byrån AxiCom, 08 545 131 50. Mejla samsung@axicom.se.

Bifogade filer

PDF-dokument