Följ Samsung Electronics Nordic AB

Svenskarna sämst på att minska utskriftsfloden

Pressmeddelande   •   Nov 05, 2009 12:00 CET

Svenskarna är sämst i Europa på att använda IT-lösningar som minskar onödiga utskrifter. Det visar en europeisk studie över kontorsanställdas skrivarvanor som Samsung har genomfört. Att skriva ut i onödan innebär slöseri av papper.

- Men det finns hopp hos den yngre generationen svenskar. De läser i större utsträckning på skärmen än övriga européer, säger Hans Gustavsson, nordisk produktchef för skrivare på Samsung.

I en europeisk studie över kontorsanställdas skrivarvanor, som undersökningsföretaget Lightspeed har genomfört på Samsungs uppdrag, framkommer det att svenskarna är sämst på att använda IT-lösningar som minskar onödiga utskrifter. Sådana lösningar kan vara pin-koder och kortläsare. Hela nio av tio av de tillfrågade svenska företagen säger sig sakna sådana lösningar.

- Alla Samsungs kontorsskrivare har pin-kod och är förberedda för kortläsare. Tekniken finns där, men det krävs en vilja hos IT-ledningen att förändra de anställdas beteende för att minska onödiga utskrifter, säger Hans Gustavsson.

- Och bara genom en sådan enkel sak som att ställa om sina skrivare så att de skriver ut dubbelsidigt kan företagen minska pappersslöseriet med en tredjedel, menar Hans Gustavsson.

I studien framkommer det även att två av tre svenska kontorsanställda hellre läser pappersutskrifter än att läsa direkt på skärmen. De svenskar som är äldre än 35 år anser i större utsträckning än de yngre att det är lättare att läsa på papper än på skärmen. I övriga Europa är det tvärtom - att de yngre i större utsträckning än de äldre anser att det är lättare att läsa på papper än på skärmen. Värst är polackerna där nästan nio av tio under 35 år tycker att det är lättare att läsa utskrifter.

- Står sig trenden kommer européerna att skriva ut ännu mer i framtiden än vad de gör idag. Svenskarna har däremot vant sig vid att läsa på skärmen vilket betyder att medan svenskarna blir än mer miljöanpassade går övriga Europa i motsatt riktning, berättar Hans Gustavsson.

Fakta - så mycket skriver vi ut: Skrivarna på kontoren i Västeuropa går på högtryck och varje år skrivs det ut 779 miljarder papper1). Skulle man vilja fylla Gamla Ullevi i Göteborg med alla dessa pappersark behövs det 83 stycken arenor för att rymma allt det utskrivna2). Papper tillverkas bland annat av granar och på en normalstor gran kan man göra drygt 30 tusen A4-ark 3). Det innebär att på kontoren i Västeuropa skriver man varje år ut papper som motsvarar 20 miljoner granar.

De företag som väljer att ha lösningar som minskar onödiga utskrifter sparar pengar. I en nyligen global McKinsey-rapport4) framkommer det att under 2008 var företagens samlade utgifter för skrivare, utskrifter och skrivartoner över 1000 miljarder kronor och var samtidigt IT-avdelningarnas största enskilda utgiftspost. Analysföretaget IDC beräknar samtidigt att den årliga utskriftskostnaden per anställd i företag med fler än 1000 anställda är drygt 2700 kronor5).

Källor:

1) Infotrends: www.infotrends.com, Westen Europe Page Volume 2008

2) Beräknat enligt 779 miljarder ark papper = 5764600m3, Gamla Ullevi = 69160m3

3) www.skogeniskolan.se

4) McKinsey

5) IDC

 

Bifogade filer

PDF-dokument