Skip to content
Samsungs solcellsmobil är här

Press release -

Samsungs solcellsmobil är här

Solcellspanel och återvunna plastflaskor. Samsungs mest miljöanpassade pekskärmsmobilen Blue Earth börjar nu att säljas. Att välja Blue Earth är att göra skillnad och visa att man bryr sig och vill ta sitt ansvar.

Blue Earth kommer nu till butik. Den börjar säljas i Norden i slutet av oktober och blir tillgänglig för övriga världen först senare i år. Miljömedvetna svenskar kan därmed bli först i världen med att köpa Samsungs mest miljöanpassade mobiltelefon.

Den miljöanpassade Blue Earth

Blue Earth genomsyras av miljöanpassning i hela produktlivscykeln. Exempelvis är skalet tillverkad av återvunna plastflaskor och innehåller inga skadliga ämnen såsom beryllium, pvc eller ftalater. Andra miljöanpassade lösningar är:

Solcellspanelen. På baksidan sitter en solcellspanel och så fort mobilen kommer i kontakt med vanligt dagsljus - även ifall det är molnigt - laddas batteriet automatiskt. För varje timma i solljus fylls batteriet på med energi som motsvarar ungefär tio minuters samtalstid i 3g-nätet. Solcellspanelen gör Blue Earth extra vänlig mot miljön i jämförelse med mobiltelefoner utan solceller: vid tillverkning av en miljon solcellspaneler till Blue Earth produceras tio ton koldioxid. Att ladda mobilen via solcellerna ger däremot en miljövinst då en miljon Blue Earth varje år sparar hela 26 ton koldioxid jämfört med en miljon mobiltelefoner utan solceller. Tillsammans tillverkar samtliga mobiltillverkare mer än en miljard mobiltelefoner varje år.

Eko-läge. Blue Earth har ett energisparläge där bildskärmens ljusstyrka dras ner och bakgrundsbilden blir dovare och med det dras mindre energi.

Energisnål laddare. För att ladda batteriet via eluttaget går det åt mindre ström med Blue Earths laddare i jämförelse med vanliga laddare eftersom den är upp till 75 procent strömsnålare. I standby förbrukas endast 0,03 watt. Laddaren fungerar till alla Samsungs mobiltelefoner med micro-usbingång.

Kartongen. En ny Blue Earth ligger skyddad i en kartong av obehandlat återvunnet papp. Kartongen kan därefter användas som exempelvis fotoram eller pennställ. Återanvänd alltså kartongen och så lite som möjligt behöver slängas i onödan.

Gå för en renare miljö

Blue Earth har ett antal miljösmarta funktioner. Ett exempel är den inbyggda stegräknaren. Det brukar rekommenderas att man dagligen bör gå minst 10000 steg för sin hälsas bästa. Med Blue Earths stegräknare kan man hålla räkningen på sina steg, som även kan räknas om till den mängd koldioxidutsläpp som sparas tack vare att man valde bort bilen och istället promenerade.

Blue Earth kommer även med ett miljötips då och då och visas på bildskärmen som en liten påminnelse om hur viktig miljön är för oss alla. Dessutom har i kalendern viktiga miljödagar, som Världsmiljödagen den femte juni, lagts in så att de inte glöms bort.

Kompromisslös i alla avseenden

Blue Earth kompromissar inte i sin ambition att vara miljöanpassad. Och den kompromissar inte heller med att vara en synnerligen kompetent mobiltelefon som är fylld av teknik och funktioner. Förutom att vara en pekskärmsmobil med en tre tum stor skärm har den även trådlöst nätverk, gps, widgets med direktlänkar till en rad sociala nätverk som Facebook, mediaspelare med musikigenkänning, stöldspårning samt en funktion för "falska samtal" - tryck på knappen och mobilen ringer utan att någon är på andra sidan, vilket kan vara en praktisk funktion när man behöver en ursäkt att komma undan.

Fakta: Samsung Blue Earth är en pekskärmsmobil med en tre tum stor lcd-skärm av reptåligt glas. Trådlöst nätverk (wifi), mobilt bredband 3,6 megabits/sekund, 3g, bluetooth, Microsoft ActiveSync. Musikspelare, radio, musikigenkänning samt stöd för flertalet ljudformat. Tremegapixelkamera och videokamera. Gps och Google Maps. 130 megabyte inbyggt minne och plats för 16 gigabyte på externt minneskort. I butik i slutet av oktober. Pris 4500 kronor.

Om solcellspanelen: Den 37x62 millimeter stora solcellspanelen på Blue Earths batterilucka består av polycrystalline photovoltaic. Den laddar upp till 64 mAh, vilket motsvarar ungefär tio minuters taltid i 3g-nätet alternativt sexton minuter i gsm-nätet på en timmas laddning. Åtta timmars laddning fyller 30 procent av batteriets energiförråd.


Bildtext: Den nedre bilden visar insidan av kartongen. På locket finns tips om hur kartongens delar kan återanvändas.

 

Topics

Categories

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667