Gå direkt till innehåll
Samsungs Sheboard visar hur teknik kan bidra till inkludering

Pressmeddelande -

Samsungs Sheboard visar hur teknik kan bidra till inkludering

Sheboard är ett extra tangentbord till mobiltelefonen som uppmärksammar den som använder telefonen på negativa och stereotypa ordval och föreslår positiva alternativ. I samarbete med Plan International Finland var Samsung Electronics Nordic med och utvecklade appen SheBoard.

Idén till appen Sheboard föddes 2017, när en grupp unga tjejer träffades och pratade om hur mobiler och teknik kan underlätta deras liv och bli mer inkluderande. Resultatet av idén blev appen Sheboard, som är ett tydligt exempel på hur teknik kan bidra till mer inkludering.

Sheboard bygger på en algoritm som föreslår ord som är mer stärkande, motiverande och inkluderande än ett standardtangentbord. När användaren i exempelvis en chat beskriver en flicka med formuleringen "hon är söt" föreslår Sheboard att “söt” kan bytas ut till "smart" eller ”stark”. Målet är att Sheboard ska utmana användarens sätt att tänka och uttrycka sig, och inspirera till diskussion – och på sikt bidra till att förändra normer. De 2 500 orden som Sheboard använder är speciellt utvalda av tjejer för att orden upplevs peppande och motiverande.

- Sheboard får oss att tänka och reflektera över hur vi pratar med och om tjejer med i våra mobiltelefoner. Vi vill att tekniken och digitaliseringen ska vara tillgänglig för alla och bidra till en mer jämlik och inkluderande vardag. Då kan vi bryta ned barriärer och inspirera till en diskussion om hur vi tillsammans kan skapa en mer jämlik digital värld, säger Elin Wallberg, Corporate Citizenship & Partnership Manager på Samsung Electronics Nordics.

- Det finns forskning som visar att vi pratar om och till barn utifrån deras kön. När vi pratar om och till killar lyfter vi deras förmågor. När vi pratar om och till tjejer, så pratar vi om deras kroppar. Det påverkar självklart självbilden. Detta är ett beteende vi tar med oss till mobilen och online, säger Päivi Korpela, Corporate Partnership Lead på Plan International Finland.

Idag finns Sheboard på engelska, finska, norska och nu senast på svenska. Appen finns att ladda ned på Google Play och App Store.

Läs mer om Sheboard här

Ämnen

Taggar


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Presskontakt

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Presskontakt PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Presskontakt PR Officer Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667