Skip to content
Samsungs proffsskärmar billigare med ny teknik

Press release -

Samsungs proffsskärmar billigare med ny teknik

Efter ett genombrott i tillverkningstekniken av professionella datorbildskärmar - för de mest krävande användarna - sjunker priset radikalt. Fotografer och andra med grafiska yrken kan nu få professionella datorbildskärmar till ett betydligt lägre pris mot tidigare. Först ut från Samsung kommer SyncMaster F2380.

SyncMaster F2380 är en professionell datorbildskärm för användare med särskilda behov på kontrast, färgåtergivning och betraktningsvinkel. Den har en ny panelteknologi vilket innebär att fotografer, grafiker, arkitekter, ekonomer, programmerare och andra med stora prestandabehov nu får tillgång till en professionell datorbildskärm till ett pris som motsvarar vanlig datorbildskärm.

Generellt går det att dela upp marknaden för datorbildskärmar i två grenar; datorbildskärmar för vardagsbehov och professionella datorbildskärmar. Med datorbildskärmar för vardagsbehov syftas främst på de datorbildskärmar som säljs i störst volym och som för många uppfyller de flesta behov. Dessa datorbildskärmar baseras på en panelteknik som kallas TN (Twisted Nematic) och som är relativ billig att tillverka. Den paneltekniken har allmänt bra synergonomi men vissa begränsningar i sin prestanda, främst då i färgåtergivning och betraktningsvinkel.

För fotografer och andra i grafiska yrken är det viktigt att datorbildskärmen ger korrekt färgåtergivning så att det som visas på skärmen motsvarar det som ska bli slutresultatet. Dessutom har många som programmerar datorer upptäckt att datorbildskärmen måste ha bra betraktningsvinkel när de sitter flera framför en och samma skärm. För detta ändamål har andra paneltekniker utvecklats. Samsung utvecklade paneltekniken PVA (Patterned Vertical Alignment) och datorbildskärmar med denna panel har utmärkt kontrast, färgåtergivning och betraktningsvinkel, men då tekniken är avancerad är dessa datorbildskärmar relativt dyra. Nu kommer cPVA (circularPVA). Det är en teknik med motsvarande prestanda, men har lägre produktionskostnad. Detta ger billigare professionella datorbildskärmar och SyncMaster F2380 är den första datorbildskärmen med denna nya panelteknologi.


Fakta: Samsung SyncMaster F2380 är en 23 tum datorbildskärm med en cPVA-panel i formatet 16:9. Ljusstyrkan är 300cd/m2, kontrasten 3000:1 och upplösningen 1920x1080. Betraktningsvinkeln är 178/178 och responstiden 8ms. Stödjer sRGB. Dubbla dvi-ingångar. Tunn ram samt ett ergonomiskt fotstöd som kan höjas/sänkas 130mm. Är certifierad för TCO 5.0. Börja säljas under oktober. Pris: 3000 kronor exklusive moms.

 

Topics

Categories

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667