Följ Samsung Electronics Nordic AB

Samsungs digitala konstutställning Missing Masterpieces återskapar försvunna konstverk

Pressmeddelande   •   Nov 12, 2020 09:00 CET

Stockholm – 12 november, 2020 – Idag lanserar Samsung Missing Masterpieces, en digital konstutställning med några av världens mest ikoniska konstverk som är försvunna. Konstverken finns idag inte att uppleva i fysisk form och några av dem tros vara förlorade för all framtid. För första gången någonsin har konstverken återskapats för att fler ska kunna njuta av de fantastiska verken. Kollektionen finns att ta del av direkt via Art Store i Samsung The Frame eller online.

I utställningen ingår verk som bland annat Paysage d'Auvers-sur-Oise (Utsikt över Auvers-sur-Oise) av Paul Cézanne. Konstverket stals under nyårsfirandet 1999 i en filmisk kupp där bland annat repstegar och rökbomber användes för att undvika säkerhetskamerorna. Missing Masterpieces inkluderar även Chloe & Emma, målad av Barbora Kysilkova och stals mitt på dagen från ett museum i Norge.

– Konst är till för alla och vi vill möjliggöra den för framtida generationer. Därför lanserar vi Missing Masterpieces. Vi vill säkerställa att ovärderliga konstverk som kanske aldrig kommer återfinnas, ändå kan få upplevas igen, men i en annan form. Med vår TV The Frame hjälper vi till att demokratisera konst genom att erbjuda ett unikt och mer tillgängligt fönster in i konstvärlden, säger Klas Söderström, produktansvarig för TV/AV på Samsung i Norden.

The Frame har en design som påminner om en tavla och fungerar som en vanlig TV när den är påslagen och som ett konstverk när den inte används. När TV funktionen stängs av kan du aktivera Art Mode som byter ut den svarta skärmen till ett galleri där flertal konstverk finns att välja mellan. The Frame har QLED-teknik och kan visa originalverk i hög upplösning. Alla konstverk i utställningen Missing Masterpieces finns tillgängliga kostnadsfritt i Art Store.

Missing Masterpieces-utställningen har tagits fram tillsammans med Dr Noah Charney, expert på brott kopplade till konst och grundare av The Association for Research into Crimes Against Art (ARCA). Utställningen innehåller mästerverk som globala brottsbekämpande organ aktivt försöker återfinna.

– Innan du börjar lägga ett pussel måste du samla in alla pusselbitar. Detsamma gäller vid ett brott eller ett mystiskt försvinnande. Ledtrådarna finns där ute i allt från motsägelsefulla medierapporter till spekulationer i internetforum. Mängden information kan bli överväldigande men det är här teknik och sociala medier kan hjälpa till genom att samla och koppla ihop personer för att hjälpa till i sökandet. Det är inte ovanligt att ett oskyldigt tips som publiceras online är nyckeln till lösningen, säger Dr Noah Charney

Om du har några tips på var ett försvunnet konstverk finns kan du skicka in det på: missingmasterpieces@artcrimeresearch.org

Missing Masterpieces-kollektionen kommer finnas tillgänglig i tre månader (12 november – 10 februari 2021). För att läsa mer, besök Samsungs Art Store eller initiativets hemsida: www.samsung.com/se/explore/entertainment/missing-masterpieces/

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Bifogade filer

PDF-dokument