Följ Samsung Electronics Nordic AB

Samsung utvecklar första kommersiella LTE-modemet för mobiltelefoner

Pressmeddelande   •   Sep 02, 2009 10:00 CEST

Seoul, Korea, 2 september 2009. Samsung Electronics offentliggör i dag att man har utvecklat det första LTE-modemet som motsvarar den senaste standarden från mars 2009. Morgondagens produkter med LTE-chippet kan ha en nedladdningshastighet på upp till 100 megabit per sekund, en hastighet som motsvarar nedladdningen av en högupplöst film på en minut.

Det första LTE-modemet (Long Term Evolution) motsvarar den senaste standarden från 3GPP (3rd Generation Partnership Project) som släpptes i mars 2009. Genom att ta tillvara Release 8 av 3GPP är LTE-modemet en tydlig uppgradering från tidigare standard som släpptes i december 2008.

Modemet Kalmia stöder alltså nedladdningshastigheter på upp till 100 megabit per sekund och uppladdningshastigheter på upp till 50 megabit per sekund på bandbredden 20 MHz. Användare av en mobil lösning med LTE-chippet kan ladda ner en högupplöst filmfil på 800 megabyte på en minut med en hastighet på 100 megabit per sekund samtidigt som fyra högupplösta filmer streamas utan buffring.

Samsung offentliggör samtidigt att man framgångsrikt har utvecklat ett 3G-modem baserat på Release 7-standarden med HSPA (High Speed Packet Access) Evolution-plattformen. Modemet som kallas Broom tillåter nedladdningshastigheter på upp till 28 megabit per sekund och uppladdningsfarter på 11,5. Detta gör Release 7 mer än dubbelt så snabb som Release 6 HSPA Service som hade en maximal nedladdningshastighet på 14,5 megabit per sekund.

Genom att LTE och alla andra utvecklingsmodeller baserade på HSPA delar samma plattform är det nya LTE-modemet fullt kompatibelt med tidigare standarder. Genom den här tekniken kan leverantörer av mobila tjänster uppgradera till HSPA eller utveckla ett LTE-nätverk och på så vis alltså konvertera existerande nätverk till bredband. I framtiden kommer den här flexibiliteten vara central när leverantörer av mobila tjänster kräver kompatibilitet med redan befintliga system för att kunna erbjuda LTE i tätorter medan man fortfarande stöder 3G i förorter eller på landsbygden. Modemet erbjuder flera lägen, ett krav för LTE-utvecklare som efterlyser interoperabilitet mellan existerande 3G-nätverk.

- Vårt senaste LTE-chip som baseras på den senaste standarden hjälper oss att förverkliga världens första kommersiella LTE-produkter, säger JongKyun Shin, chef för Samsungs mobiler.

- Just nu samarbetar Samsung med LTE-utvecklare och förbereder för LTE-lansering 2010 och kommer att presentera flera olika LTE-produkter med olika egenskaper och möjligheter.

Därtill har Samsung Electronics utvecklat ett modem på ett chip för mobilt WiMAX (IEEE 802.16e), en produkt som redan fått genomslag på mobilmarknaden. Samsung använder modemet i WiBro-mobiler som är lanserade i Korea.


Med det nya modemet har Samsung levererat WiMAX- och LTE-modulslösningar, nästa generations huvudsystem för mobil kommunikation. Företaget har också visat en hel serie modem från 2G/3G-modem till modem för nästa generations system för mobilkommunikation med sitt HSDPA Evolution-modem.

 

Bifogade filer

PDF-dokument