Följ Samsung Electronics Nordic AB

Samsung svensk huvudpartner i Impact StartUp – en ny nordisk acceleratorsatsning

Pressmeddelande   •   Nov 29, 2019 08:01 CET

Samsung är med som huvudpartner när acceleratorprogrammet Impact StartUp nu öppnar ansökningarna för sitt första program i Sverige någonsin. Syftet är att hjälpa unga företag som löser samhällsproblem att skala upp både sin affär och sin positiva inverkan på samhället. Detta är en del av en samordnad nordisk storsatsning med målet att Norden ska bli världens starkaste impact-startup-miljö.

Stockholm, 29 november 2019 – Efter flera framgångsrika år i Danmark och Norge rullas nu acceleratorprogrammet Impact StartUp ut även i Sverige och Finland i en samordnad nordisk storsatsning. Samsung har arbetat löpande med startups, startup-acceleratorer och sociala entreprenörer i Norden under flera år och tog möjligheten att stötta satsningen som huvudpartner när programmet lanseras i Sverige.Partnerskapet innebär bland annat att Samsung är delaktiga i utformning och genomförande av programmet, och kommer bidra med mentorskap, kunskap och expertis inom teknologi och innovation.

– Vi vill att sociala entreprenörer får möjligheter att skala upp sin verksamhet med hållbara affärsmodeller. Jag hoppas att vi genom samarbete och innovation kan bidra till nya och förbättrade lösningar och modeller för framtidens välfärdssystem, säger Elin Wallberg, nordiskt ansvarig för Corporate Citizenship & Partnerships, Samsung Electronics Nordic.

Impact StartUp Sweden är en accelerator för bolag som befinner sig i en utvecklingsfas och vars verksamhet gör skillnad i samhället, så kallade impact-bolag. Dessa företag sitter inne med många möjliga lösningar på samhällets utmaningar. Lyckas bolagen bara växa, blir deras samlade positiva inverkan också mycket större. Målet med acceleratorn är att hjälpa företagen att koppla den impact de skapar till sin affär, bli investeringsbara, skalbara, samt ekonomiskt, socialt och klimatmässigt hållbara.

– Får vi hela impact-ekonomin att växa, där finansiell avkastning samexisterar med mätbar och skalbar impact, kan vi få fram effektiva och smartare lösningar på samhällets utmaningar än i dagens system, säger Jenny Carenco, som är initiativtagare till Impact StartUp i Sverige.

Det här är Impact StartUp Sweden och så ansöker man
Impact StartUp består av ett sexmånadersprogram, där de antagna bolagen får hjälp att förstå sin verkliga impact – att kvantifiera och mäta den, att koppla den till sin affärsmodell, till sina strategier för uppväxling och möjlighet att attrahera investerare och finansiärer. Alla antagna får dessutom individuell coaching från ett team med specialiserade affärsrådgivare.

Programmet avslutas med en DemoDay i juni där bolagen pitchar sina idéer framför investerare, partners och potentiella kunder. En jury utser en vinnare: förstapris är 100 000 kronor och andrapris 50 000 kronor. Engagemanget från Impact StartUp tar dock inte slut efter DemoDay. Acceleratorprogrammet är en långsiktig satsning och finns kvar för att ge stöd, råd och uppföljning även efter programmets avslut.

– Samsung står för öppen innovation och ser partnerskapet med Impact StartUp som en möjlighet att få vara med och skapa hållbar utveckling. Vi vet att digitaliseringen kan vara ett verktyg för positiv förändring och att impact-bolagen sitter inne med många av lösningarna på dagens samhällsutmaningar säger Elin Wallberg.

Programmet ska på sikt rullas ut i fler städer i Sverige, men först ut under 2020 blir Stockholm och Malmö.

Sista ansökningsdag till vårens program är 10 december. Programmet startar i januari 2020.

För att läsa mer om Impact StartUp Sweden och hur man ansöker, vänligen besök: http://impactstartup.se

Programmet innefattar bland annat:

– Affärsutveckling. 100 timmars hjälp av ett team av affärscoacher.
– Praktiskt arbete. Stöttning i tekniska, strategiska och finansiella frågor.
– Affärsutveckling. Hjälp att ta fram ekonomiskt, socialt och klimatmässigt hållbarbara affärsplaner.
– Impact Management. Tillgång till väl beprövade impact management-modeller och hjälp att mäta resultaten på rätt sätt.
– Kunskap. Djupare kunskap om hur välfärdssystemen fungerar och hur man som bolag bäst arbetar med den offentliga sektorn.
– Nätverk. Programmet kopplar samman bolaget med den kompetens som behövs.
– Investorer. Ett nordiskt nätverk av impact-investerare som bolagen sammanförs med. 
– Alumni Track. Uppföljning och rådgivning även efter programmet slut.
– Huvudmål: Att göra bolagen redo och kapabla att skala sin affär och sin impact, samt att attrahera investerare i de fall kapital behövs.

Om Impact StartUp Sweden
Impact StartUp är ett nordiskt acceleratorprogram för impactbolag där den första svenska upplagan går i Stockholm och Malmö mellan januari och juni 2020.
Huvudpartner: Samsung

Samarbetspartners i Norden:
– Ferd Sosiale Entreprenører (Norge)
– Den Sociale Kapitalfond (Danmark)
– Arvo (Finland)

För mer information, kontakta:
Elin Wallberg, Samsung: +46 70 757 48 22, e.wallberg@samsung.com
Jenny Carenco, Impact StartUp: +46 70 637 76 36, jenny@impact-startup.se
Yasemin Arhan Modéer, Impact StartUp: +46 70 992 80 48, yasemin@impact-startup.se

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Bifogade filer

PDF-dokument