Skip to content
Samsung Galaxy Watch mäter blodtryck
Samsung Galaxy Watch mäter blodtryck

Press release -

Samsung släpper funktionen att mäta blodtryck och EKG för Galaxy Watch3 och Watch Active2 användare i Norden

Med hjälp av appen Samsung Health Monitor och de inbyggda sensorerna i smartklockorna Galaxy Watch3 och Galaxy Watch Active2 går det nu att mäta och följa värden för både blodtryck och EKG.[1]

Appen Samsung Health Monitor blev CE-märkt i december 2020. I och med detta blev den godkänd för användning i 28 europeiska länder. CE-märkningen är ett intyg på att produkten motsvarar de hälso-, säkerhets- och miljökrav som finns inom EU för medicintekniska produkter. Funktionerna tillsammans med appen kan nu användas i 28 europeiska länder och därmed även i Norden.

  • -Sedan lanseringen i Korea i juni 2020 har nästan en miljon människor använt Samsung Health Monitor för att övervaka och hantera sin hälsa. Att få denna innovativa tjänst CE-märkt i Europa, och därmed även godkänd i Sverige, är en viktig milstolpe i vårt arbete att förbättra människors vardag genom teknik, säger Rikard Skogberg, produktchef på Samsung Electronics Nordics.

Blodtrycksmätning
Högt blodtryck kan koppas till sjukdomstillstånd i hjärna, njurar och hjärta som utan behandling kan leda till både stroke och kranskärlssjukdomar. Genom att använda blodtrycksmätningsfunktionen i appen Samsung Health Monitor blir det enklare att följa sitt blodtryck över tid och förbättra sin livsstil med hjälp av data.

Smartklockan måste först kalibreras med hjälp av en traditionell blodtrycksmätare[2] som placeras runt armen. När kalibreringen är klar kan blodtrycket mätas närsomhelst. Enheten analyserar pulsvågor som fångas upp av de inbyggda sensorerna och använder skillnaden mellan det kalibrerade värdet och det uppmätta värdet för att beräkna aktuellt blodtryck.[3]


EKG
Förmaksflimmer är ett tillstånd som orsakar störningar i hjärtats rytm hos fler än 30 miljoner människor runt om i världen och kan ge komplikationer som blodpropp, hjärtattack eller stroke[4].

EKG-funktionen i Health Monitor analyserar hjärtats rytm via de sensorer som finns i Galaxy Watch3 eller Galaxy Watch Active2. En mätning genomförs sittande med armen placerad på en plan yta. Efter att appen startats placeras fingertoppen från motsatt hand på den övre av smartklockans knappar. Efter 30 sekunder visas ett resultat som antingen klassificeras som normalt (Sinusrytm) eller som avvikande om tecken på förmaksflimmer upptäckts i hjärtrytmen.[5]


Tillgänglighet
För att mäta sitt blodtryck eller ta ett EKG måste appen Samsung Health Monitor först installeras på både smartklockan och Galaxy-mobilen. På smartklockan installeras Samsung Health Monitor automatiskt vid en uppdatering till senaste version av Galaxy Wearable appen via Galaxy Store.

Samsung Health Monitor blir tillgänglig för Galaxy Watch3 och Galaxy Watch Active2 i omgångar med Nordisk lansering från och med den 22 februari. Här kan du läsa mer om Galaxy Watch3 och Galaxy Watch Active2.

[1]Mätning av EKG och blodtryck via Samsung Health Monitor-appen kräver en Galaxy smartphone Android 7.0 eller högre och fungerar endast med en Galaxy Watch3 eller Galaxy Watch Active2.

[2] För bibehållen precision i mätningen måste enheten kalibreras minst var fjärde vecka.

[3]Användare bör mäta sitt blodtryck vid vila, precis som vid traditionell blodtrycksmätning med manchett. Blodtrycksmätningen eller Samsung Health Monitor- appen kan inte diagnostisera högt blodtryck, andra tillstånd eller kontrollera tecken på hjärtinfarkt. Det är inte tänkt att ersätta traditionella diagnos- eller behandlingsmetoder av kvalificerad vårdpersonal.

[4]Chugh SS et al. Worldwide epidemiology of atrial fibrillation. Circulation. 2014 Feb 25; 129(8): 837-47.

[5]EKG-mätningen eller Samsung Health Monitor-appen letar aldrig efter tecken på hjärtinfarkt. De är inte avsedda att ersätta traditionella metoder för diagnos eller behandling.

Subjects

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Press contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Fredrik Ekström

Fredrik Ekström

Press contact PR Mobile Experience +46761198948
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667