Skip to content

Press release -

Samsung European Mobile Life Survey

En undersökning visar att 70 procent av företagens mobiltelefoner inte har alla multimediafunktioner; 40 procent av de europeiska företagsanvändarna har två eller flera mobiltelefoner eftersom de saknar multimediafunktioner

Enligt European Mobile Life Survey[1], som Samsung nu publicerar är cirka 70 procent av mobiltelefonerna som används i jobbet inte utrustade med full multimediafunktionalitet, och 40 procent av de europeiska företagsanvändarna har två eller flera mobiltelefoner. Nästan två tredjedelar (58 procent) av européerna anser att multimediafunktioner är ett absolut måste i mobilen, och 1 av 5 företagsanvändare önskar att företagstelefonen dessutom hade kamera, MP3-spelare och radio för personligt bruk.

I de höga förväntningarna på funktionalitet ingår bland annat en mycket stor efterfrågan på kvalitetskameror (35 procent), snabb och lätt anslutning till Internet och e-post (32 procent) och rejält med minne för spel, foton och videor (23 procent). Cirka en tredjedel (32 procent) av de respondenter som inte använder telefonen i jobbet önskade att de kunde få tillgång till e-post och Internet med sin nuvarande telefon.

VÄRLDEN I DIN FICKA

Idag är mobiltelefonerna så integrerade i européernas liv att de är mycket vanligare än andra vardagsprylar. Nästan alla (98 procent) av respondenterna i undersökningen hade en egen mobiltelefon. Det var inte alls lika många som hade MP3-spelare (55 procent), pappersalmanacka (44 procent) eller digitalkamera (79 procent).

ÖVERSIKT - bakgrund till undersökningen

Idag har mobiltelefonerna blivit en mycket viktig del av människors liv. Precis som kläder, musik, bil och bostad speglar mobiltelefonen din livsstil och din personlighet och den spelar en viktig roll i våra arbetsliv.

Den genomsnittliga mobiltelefonägaren på den välutvecklade mobila marknaden i Europa har blivit mer krävande. Kunderna vill ha telefoner som är utrustade med de senaste multimedia- och affärsfunktionerna, och dessutom ska de vara enkla att använda och bra att ringa med.

I takt med att gränsen mellan privatliv och arbetsliv blivit alltmer suddig blir efterfrågan på en mix av funktion, mode och en telefon som är lätt att använda allt mer påtaglig, framförallt från företagskunderna. Detta har gett mobiltillverkarna chansen att skapa en ny typ av allt-i-ett-mobil som främst riktar sig till de europeiska konsumenterna.

European Mobile Life Survey, som genomförts på uppdrag av Samsung, en mobiltelefontillverkare med 20 års erfarenhet av innovation, tittar på de ökande kraven från mobilkunderna och framförallt på jämförelsen mellan företagskrav och privata krav.

Den interaktiva undersökningen genomfördes av Vanson Bourne, för Samsungs räkning och vände sig till 5105 respondenter i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.

DET ÄR MIG DET HANDLAR OM

Samtidigt som det blir allt vanligare att arbeta på distans och att alltid vara uppkopplad, visar resultatet av undersökningen att - trots att det finns ett stort utbud av telefoner på marknaden som motsvarar kraven från både företagsanvändare och privata konsumenter - har företagskunderna och i synnerhet företagsanvändarna, varit sena med att använda sig av dem.

Det genomsnittliga antalet företagsmobiler i Europa som saknar multimediafunktioner är 70 procent. Tyskland (75 procent) och Frankrike (72 procent) uppvisar den lägsta penetrationen.

Undersökningen visar även att avsaknaden av multimediafunktioner i företagens mobiltelefoner inte beror på att företagsanvändarna inte vill ha dem. Faktum är att nästan hälften (40 procent) av de europeiska företagsanvändarna sa att de hade två eller flera telefoner för att kunna tillgodose sina olika behov.

ALLTID PÅ SPRÅNG

Européerna är så beroende av sina mobiltelefoner att nästan hälften (48 procent) aldrig går någonstans utan sin mobil. Två tredjedelar av européerna (58 procent) håller ordning på tillvaron med hjälp av mobilen, som fungerar både som miniräknare, väckarklocka och almanacka.

Företagsanvändarna är inte mindre beroende av sina mobiler, de använder mobilen främst för att hålla kontakten med arbetskollegorna på ett smidigt sätt. En tredjedel av respondenterna hävdade att de svarat på affärssamtal även efter arbetstid och 1 av 7 påstod sig ha skickat e-post eller talat med en kollega när de låg i badet, i sängen eller satt på toaletten.

Mycket få européer (7 procent) väljer att inte svara när chefen ringer och ännu flera låter bli att svara när vänner eller familj ringer, 16 procent säger sig ha gjort det. Här är det italienarna som är de överlägset största syndarna, 25 procent säger att de använt sig av nummerpresentatören för att slippa tala med sin nära och kära.

DET ÄR INSIDAN SOM RÄKNAS

67 procent av respondenterna i undersökningen sa att de använde mobilen mer på fritiden än på jobbet, vilket visar att mobiltelefonen spelar en mycket viktig roll i det moderna sociala livet. Mobilerna ger också en bild av ägarnas personlighet, 45 procent säger att telefonens utseende har stor betydelse för köpbeslutet.

Men för européerna är det inte bara det yttre som räknas. Samtidigt som de vill ha snygga telefoner, med ett yttre som återspeglar deras personlighet, anser 58 procent av mobiltelefonanvändarna i undersökningen att det är mycket viktigt med multimediafunktioner.

MOBILA FUNKTIONER ETT MÅSTE

Multimediafunktioner som rankats högt på listan över sådant som man "måste ha" är bland annat: kamera med hög kvalitet (35 procent), snabb, enkel Internetanslutning och e-post (32 procent), rejält med minneskapacitet för foton, spel, videor och kontakter (23 procent).

SLUTSATS

Med den snabba förnyelsen och utvecklingen av mobila teknologier, måste även dagens standardtelefon ha en massa olika funktioner. Resultatet av undersökningen visar att kundernas krav har ändrats. Idag vill konsumenterna inte längre ha telefoner som enbart är avsedda för telefoni - de förväntar sig dessutom att deras mobiltelefoner ska ha de senaste multimediafunktionerna och annan avancerad teknik som standard. Framförallt har företagsanvändarnas behov ökat och de vill ha funktioner som ger både information och underhållning i samma apparat.

Eftersom den tekniska basstandarden är så hög idag måste mobiltelefontillverkarna ändra sina strategier för ett återspegla konsumenternas efterfrågan och erbjuda telefoner som motsvarar ägarnas speciella behov och krav, oavsett om det gäller jobb eller lek eller bådadera.

[1] Genomförd av Vanson Bourne för Samsungs räkning. Online-undersökning bland cirka 1 000 mobiltelefonanvändare från Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike. Totalt intervjuades 5105 personer runt om i Europa.

Topics

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667