Skip to content
Ny undersökning: Unga mest intresserade av 5G - titta på högupplöst film och serier i mobilen lockar

Press release -

Ny undersökning: Unga mest intresserade av 5G - titta på högupplöst film och serier i mobilen lockar

Det nya 5G-nätet håller just nu på att rullas ut i Sverige och Samsung har tagit tempen på intresset. Det är framförallt unga svenskar som har koll på femte generationens uppkoppling – och vilka fördelar som det medför. Var tredje svensk mellan 18–29 år uppger att det är viktigt att deras nästa mobiltelefon är rustad för 5G. Det visar en ny undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Samsung.

Stockholm, 23 november 2020 – I en ny undersökning har Samsung tagit reda på om svenskar har koll på 5G och vad det nya nätet innebär. Över hälften (57%) svarar att de hört talas om 5G och vet vad det är, medan 36 procent uppger att även om de hört talas om det, är de inte säkra på vad det faktiskt innebär.

– Det är inte så konstigt egentligen att många känner sig osäkra på vad 5G innebär. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att vara lika självklart som 4G är idag, då det egentligen handlar om en naturlig evolution där det dagliga surfandet blir snabbare och smidigare. Vi på Samsung har under året lanserat 5G-mobiler i flera prisklasser med syfte att göra 5G tillgängligt för alla. Det är en fråga om att framtidssäkra sig, säger Oscar Otteborn, Nordenchef för Mobile på Samsung.

Unga mest intresserade av 5G
Det är tydligt att inställningen till 5G är en generationsfråga. En fjärdedel av svenskarna, varav många äldre, anser att det är oviktigt att deras nästa telefon är redo för 5G. Däremot uppger var tredje svensk (35%) i åldern 18–29 att det är viktigt att deras nästa mobiltelefon är rustad för 5G.

– I undersökningen ser vi att unga verkar vara de som är mest intresserade av 5G, där många vill ha en telefon som är redo för det snabba nätet. Det kan kopplas till hur den yngre generationen använder sina mobiltelefoner. De vill i störst grad kunna se högupplöst streamat innehåll, exempelvis Youtube-klipp, filmer eller serier oavsett var de befinner sig, säger Oscar Otteborn på Samsung.

Det här ser vi fram emot mest med det nya nätet
Några av de fördelar som kommer med 5G-nätet är dess kapacitet att hantera ett större antal uppkopplade prylar, snabbare anslutning för att skicka större mängd data och mindre fördröjningar för att exempelvis se högupplöst video utan buffrande. I åldersgruppen 18-29 år svarar närmare var tredje person (29%) att det de ser fram emot att kunna streama i hög upplösning även utanför hemmet. Med den nuvarande uppkopplingen har var tredje svensk (33%) svarat att de upplevt störningar när de streamar film, serier eller video. Huvuddelen är unga svenskar i åldern 18-29 år, där 42 procent uppger detta.

För att kunna ta del av 5G behöver svenskar i första steget ha en mobiltelefon (och ett abonnemang) som är kompatibel för 5G. Samsung har nyligen presenterat sin billigaste 5G-telefon någonsin så att fler kan ta del av 5G-nätet. Samsung Galaxy A42 5G har ett rekommenderat pris på 3 790 kronor och är optimerad med funktioner så att användaren kan nyttja det nya nätet till fullo.

För mer information om Samsung och 5G, se: https://www.samsung.com/se/mobile/galaxy-5g/

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov Sweden på uppdrag av Samsung Electronics Nordic. Under perioden 14-19 oktober 2020 har sammanlagt 1016 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Related links

Subjects

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Michelle Wiström

Michelle Wiström

Press contact PR Mobile Experience +46761106336
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667