Följ Samsung Electronics Nordic AB

Mobiltelefonen gör svenskar mer sociala

Pressmeddelande   •   Maj 27, 2015 16:30 CEST

Hur påverkar mobiltelefonen våra relationer? Mer än 70 procent av svenskarna menar att telefonen gör dem mer sociala visar en färsk undersökning från Samsung.

Stockholm, 27 maj 2015 – Mobiltelefonen har en kraftig inverkan på våra relationer. Över 70 procent av svenskarna menar att telefonen gör dem mer sociala. Samtidigt svarar två av fem att de någon gång smygkollat på mobilen under ett fysiskt samtal. Det visar en ny undersökning från Respons Analys och Samsung*. Svaren skiljer sig mellan generationerna då äldre personer uppger att mobiltelefonen får dem att fokusera medan yngre personer upplever telefonen som stressande.

Teknikens påverkan på våra fysiska relationer
Hur påverkar användandet av smartphones våra liv? Det ständigt ökande mobilanvändandet gör frågan mer aktuell än någonsin. Samsung har tidigare visat att åtta av tio svenskar* menar att teknik har gjort det enklare att hålla kontakten med familj och vänner, oavsett var de bor. Men frågan om hur mobil kommunikation påverkar människors fysiska relationer och möten har tidigare inte besvarats.

– Vår undersökning visar att mobilanvändandet får effekter på våra relationer. Svenskarna ser fördelarna med att kunna upprätthålla sina relationer med hjälp av sin mobil men samtidigt är det betryggande att 66 procent av de tillfrågade svarar att de ger sin partner mest uppmärksamhet och inte sin telefon, säger Rickard Andersson, presskontakt på Samsung.

Generationsskillnader i användandet
Samtidigt som smartphonen tycks göra oss mer sociala har den olika inverkan bland åldersgrupperna. Undersökningen visar att två av tre svenskar i åldersgruppen 55 år och äldre, anser att telefonen hjälper dem att fokusera. Medan den bland yngre användare (16-24 år) har motsatt effekt, där sju av tio menar att mobilen snarare distraherar dem.

En förklaring till varför äldre är mer positivt inställda till telefonen kan vara deras förhållningssätt till den. En majoritet av de äldre tittar bara på telefonen upp till en gång per timme, vilket är betydligt mindre än hos de yngre. Bland de som kollar av telefonen mer än tio gånger per timme är nämligen 16-24-åringar kraftigt överrepresenterade.

Var femte svensk väljer telefonen framför intimt umgänge
Nästan var tredje svensk medger att de ägnar mer tid åt sin telefon än åt sin partner och om svenskarna skulle vara tvungna att välja mellan att vara utan sin telefon i tre månader eller utan intimt umgänge under samma period så svarar nästan var femte svensk att det hade valt bort intimt umgänge.

För den som är orolig för hur det står till med mobilvanorna har Samsung satt ihop ett enkelt test som via sex frågor skvallrar om vem du lägger mest uppmärksamhet på, din telefon eller din partner. Gör testet här.

* Undersökningen är genomförd av Samsung och Respons Analys, 4067 människor i Sverige, Norge, Danmark och Finland tillfrågades.

*Undersökningen är genomförd av Samsung och IPSOS Mori, 1000 svenskar tillfrågades

Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, audio, smartphones, tablets, wearables, kameror, vitvaror, skrivare, professionella skärmar, ssd, minneskort, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. Vi är också ledande inom Internet of Things, bland annat genom våra initiativ inom det smarta hemmet. Med 307 000 medarbetare i 84 länder har Samsung en årlig försäljning på 196 miljarder dollar. För att upptäcka mer besök www.samsung.se samt den officiella bloggen www.global.samsungtomorrow.com

Bifogade filer

PDF-dokument