Gå direkt till innehåll
Hälften av alla unga svenskar tittar på TV i mörker: Därför ska du tända när du tittar på TV

Pressmeddelande -

Hälften av alla unga svenskar tittar på TV i mörker: Därför ska du tända när du tittar på TV

Fyra av tio svenskar känner sig nedstämda på grund av mörkret under vinterhalvåret. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Samsung. Förutom bristen på dagsljus visar även forskning att belysning inomhus kan påverka vår energinivå. Närmare var tredje svensk uppger samtidigt att de tittar på TV i ett nedsläckt rum och bland personer i åldern 18-29 år är siffran som allra högst (47 procent). Nu vill Samsung utmana våra mörka TV-vanor med hjälp av nya tekniken Quantum dot, för att visa hur TV-upplevelsen blir till en energigivande stund.

Stockholm – 24 oktober 2016 – Var fjärde svensk spenderar mellan 21 och 28 timmar i veckan framför TV:n och ungefär var tredje gör detta i mörker. Främst är det den yngre generationen som släcker ned, hela 47 procent har alltid eller ofta släckt när de tittar på TV. Det visar en Novus-undersökning som Samsung genomfört bland 1 000 svenskar. Undersökningen visar också att många släcker ned hemma i samband med TV-tittandet av gammal vana och 36 procent av alla svenskar har det mörkt i rummet för att de upplever bildkvalitén som sämre i ett ljust rum. Magnus Nilsson, Samsungs tekniska produktchef menar att det är en vana som kan utmanas med hjälp av bildkvalitén som finns i Samsungs TV-apparater.

– Skärmtekniken Quantum dot som finns i våra TV-apparater är så pass kraftfull att den ger en lika bra upplevelse i ljusa miljöer, vilket öppnar upp för nya sätt att se på TV. Att de flesta släcker ner när de tittar på TV är till stor del en kvarleva från förr. Idag har Quantum dot-tekniken kommit väldigt långt och vi behöver inte längre släcka ner för att få en mäktig bildupplevelse, säger Magnus Nilsson.

Studier visar att ljusets kvalitet, riktning och fördelning i rummet har stor betydelse för hur vi mår, framförallt ljuset runt om oss på väggar och tak. Helena Kubicek Boye, psykolog med fokus på välmående möter många som känner sig nedstämda under vinterhalvåret. Hon menar att det inte finns någon entydig förklaring till varför mörkret påverkar vårt välmående men att ljusa miljöer inomhus och utomhus kan ha en energigivande effekt.

– Många känner av höst och vintertrötthet och att öka ljuset inomhus på kvällen kan då vara ett bra sätt att motverka tröttheten. Vi får då in mer ljus under dygnet vilket kan göra att vi känner oss piggare, säger Helena Kubicek Boye och fortsätter:

– Ju mer ljus vi tar in, desto piggare blir vi eftersom mängden ljus omkring oss indirekt påverkar vår vakenhet genom att reglera frisättningen av vårt sömnhormon melatonin.

För att utmana våra mörka TV-vanor kommer Samsung under vintern att utmana personer i Norden att tända upp belysningen när de tittar på TV i ett experiment. Följ deras upplevelser via hashtaggen #Samsung #LightsOn.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Samsung under november 2016 och baseras på svar från 1 000 respondenter i Sverige. 

Ämnen

Taggar


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, kameror, vitvaror, professionella skärmar, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Presskontakt

Elin Axelsson

Elin Axelsson

Presskontakt PR Manager TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26

Relaterat material