Skip to content
Ett smartare liv med Samsung

Press release -

Ett smartare liv med Samsung

I Las Vegas öppnar idag världens största mässa för hemelektronik, CES 2011. Med en mix av smarta upplevelser, smart design och smart ihopkoppling av produkter förbättrar och förenklar Samsung vardagen – i hemmet, på jobbet eller då man är i farten för ett smartare liv. Några av årets nyheter är:

-          Platt-tv som har en ram på bara fem millimeter och inbyggd webbläsare

-          Datorbildskärmen som ansluts trådlöst till datorn

-          Världens lättaste 13-tums bärbara dator gjord av samma material som flygplan

-          Datorplattan som är en riktig dator med ett dolt tangentbord

-          Videokameran för vänsterhänta

-          Världens tunnaste blurayspelare som kan hängas på väggen

Dessutom visas 3d-dator, ultratunn datorbildskärm och nya smarta funktioner till både teven och hemmabiosystemet. Samsungs smarta innovationer och smarta design resulterar i att Samsung har tilldelats 37 utmärkelser under årets CES.

Vill du vara först med att se det allra senaste, besök gärna vår videoblogg: www.samsung.se/ces som har dagliga uppdateringar.

Samsungs monter finner du här: Monter 12006, Central Hall, Las Vegas Convention Center och den internationella nyhetssidan är www.samsungces2011.com.

På CES 2011 visar Samsung hur smarta produkter med smart design kan kopplas ihop smart för att ge ett smartare liv åt de som söker en smart livsstil. Här nedan presenteras ett axplock av smarta lösningar, först ljud- och bildprodukter och därefter it-produkter. Längst bak finns produktfakta för respektive produkt.

L j u d  &  B i l d

Vad är en smart tv? För Samsung är det en tv som är mer användbar än att visa tv-program. Med en smart tv kan man surfa ut på internet, ladda ner smarta appar, visa bilder och spela upp film och musik trådlöst från datorn, mobilen och kameran. Och naturligtvis kan man med en smart tv se 3d-film och film i hd-kvalitet. Årets tv-utbud från Samsung är smarta tv.

Webbläsare i teven

Samsungs tv har internetuppkoppling och vissa får egen webbläsare och fönster mot internet. Från och med nu kan man alltså surfa ut direkt på internet via teven utan att behöva en dator som mellanled. Uppkopplingen mot internet sker enklast trådlöst eftersom vissa tv-modeller även har inbyggt wifi.

Tunn ram ger mer bild

Ett tydligt exempel på smart design är årets nya tv-apparater. I fjol lanserade Samsung världens första 3d led-tv. Även i år står 3d i centrum, men för att förhöja upplevelsen minskar Samsung tevens rambredd och på så vis blir bilden mer i fokus. Ramen på led-tv i 8-serien är endast dryga fem millimeter, vilket är Samsungs smalaste tv-ram någonsin.

Även plasma-tv får tunnare ram. Därmed blir bildskärmen en tum större mot tidigare. Det betyder att årets plasma-tv får storlekarna 51 tum, 59 tum samt 64 tum.

Tv och blurayspelare kan ladda ner svenska appar

Samsung har vidareutvecklat sin app-tjänst i Samsung Apps för tv, vilket är ett koncept som liknar det vi har vant oss vid för smarta mobiler och surfplattor – att via internet ladda ner smarta applikationer och genvägar till internettjänster.

Samsung Apps finns även för blurayspelare, så om man inte har en tv med Samsung Apps kan man välja en blurayspelare från Samsung och då få samma funktionalitet.

Bland de appar som kommer att bli tillgängliga för svenska tittare under första halvan av 2011 är att direkt via sin tv hyra film, lyssna på musik och ta del av nyheter. Ambitionen är att även tv-bolagens så kallade Play-tjänster successivt kommer att anpassas för Samsung Apps.

Hitta allt via teven

Att teven är hemmets multimedienav blir allt mer tydligt. Fler och fler enheter ansluts i ett internt nätverk till teven via teknik som dlna och Samsungs koncept Allshare. Samsung lanserar därför Smart Hub i teven som ger en tydlig översikt över alla anslutna enheter med dess innehåll och filer.

Via söktjänsten Search All är det lätt att hitta bland alla filer oavsett om det är ett inspelat tv-progam, ligger i datorn, mobilen, surfplattan, den externa hårddisken eller på internet. Skriv in ett ord i sökfältet och en sökning sker i alla enheter i hemmets interna nätverk. Alla filer kopplat till sökordet – en bild, musik, film, spel – listas som sökresultat på teven och kan aktiveras med fjärrkontrollen via ett knapptryck.

Tillbehör laddas trådlöst

Slipp sladdar och kablar – ladda batterierna till fjärrkontrollen och 3d-glasögnen med elektromagnetisk induktion genom att lägga dem mot laddaren.

Nu kan man slippa att sitta med dubbla glasögon när man tittar på 3d. Årets 3d-glasögon kan nämligen kompletteras med slipade glas som korrigerar synfelet. Dessutom väger de endast 29 gram.

Fjärrkontrollen till tv-apparaterna i 8- och 7-serien har en tre tum stor pekskärm och ser nästan ut som en smart mobil. I år går det att i fjärrkontrollen titta på tv-program samtidigt som teven visar film via blurayspelaren.

Världens tunnaste blurayspelare och spelare i kubik

Årets blurayspelare och hemmabiosystem är förknippade med smart design. Ett exempel är världens tunnaste blurayspelare för 3d-film, BD-D7500, som endast är 23 millimeter hög och kan hängas på väggen, läggas på bänken eller ställas på det medföljande stativet. Och på bara tre sekunder startar filmen.

Ett alternativ till en platt spelare är hemmabiosystemet HT-D7100 vars spelare och högtalare har en kubisk form. Även högtalarna för HT-D7000 HT-D7200 har spännande formspråk. De ser nästan ut som vaser, vilket gör att de smälter in fint i det välinredda hemmet.

I år finns flera av Samsungs blurayspelare och hemmabiosystem i olika färger att välja mellan beroende på vad som passar bäst i hemmet – svart, vitt och i enskilda fall även i silver.

Hemmabioljudet i centrum för 3d-filmen

En 3d-film i ett hemmabiosystem ger filmen bokstavligen talat en helt ny dimension. Samsung ”slänger” nu in ljudet på publiken när 7.1-systemet HT-D6730W lanseras. Det ser ut som ut som ett 5.1-system eftersom ett extra par högtalarelement har integrerats i det främre stående högtalarparets övre sektion och vinklats uppåt. Därmed riktas ljudet in i publikens mitt och ger upplevelsen av att ha ljudet runt omkring sig och med det bli ett med filmen.

Samsung har vidareutvecklat sin egen ljudteknologi och kan nu genom adaptiv kontroll säkerställa distorsionsfritt ljud även vid mycket hög ljudvolym. Med en superdiskant som återger ljud ända upp till 50 kHz, vilket ligger över hörbart spektra, får man en mer komplett ljudupplevelse. Det ger ett mycket detaljerat ljud som är varmare och mer naturligt.

Blurayspelarna kan konvertera 2d till 3d

För de som har en 3d-tv som inte har Samsungs unika processor som kan konvertera 2d-bild till 3d-djup lanserar nu Samsung blurayspelare och hemmabiosystem som har funktionen inbyggd. Så exempelvis kan blurayspelare BD-7500 och BD-D7000 samt hemmabiosystem HT-D7100 och HT-D6730W konvertera om 2d-film till film med 3d-djup.

Sociala medier och tv: tillsammans i var sin soffa

Med Samsung Apps integreras sociala medier med tv-tittandet. Som bild i bild i tv-rutan kan man följa ett tv-program och samtidigt både läsa andras och skriva egna kommenterar om det på Facebook eller Twitter. Skriv med fjärrkontrollen alternativt med en av Samsungs mobiler eller surfplattor som har Android. Så under nästa landskamp kan vännerna kommentera spelet tillsammans trots att man sitter i var sin tv-soffa.

Videokamera för vänsterhänta

Som vänsterhänt är man nästan alltid hänvisad till produkter gjorda för högerhänta. Nu kommer HMX-Q10, den första videokameran för vänsterhänta. Fast den funkar faktiskt för högerhänta också – på baksidan sitter den enda manöverknappen och den kommer man åt oavsett hand. Och eftersom videokameran tillåts tiltas 180 grader kan man själv välja ifall man vill använda höger eller vänster hand. Eller så filmar man först med ena handen och när man blir trött, tiltar man kameran 180 grader och fortsätter och filmar med den andra handen.

Fildela i hemmet

Att föra över filer från exempelvis datorn eller mobilen till teven har aldrig varit så enkelt som nu. Har de bara ”träffats” tidigare känner de igen varandra och kommer de inom 30 centimeters avstånd till varandra aktiveras relationen igen.

Samsungs kompaktkamera SH100 har en annan smart finess för filöverföring. Inga kablar behövs utan med ett knapptryck förs bilderna via wifi över till datorns hårddisk. Funktionen kan ställas in så att filöverföringen sker automatiskt när kameran och datorn är nära varandra, även till och med då datorn är avstängd.

På CES demonstrerar Samsung dessutom den fiffiga filöverföringslösning som Samsungs bärbara datorer har – Easy File Share. Utan behov av sladdar kan två datorer kopplas ihop via wifi och då lätt utbyta filer och information mellan varandra.

D a t o r e r  &  B i l d s k ä r m a r

Världens lättaste bärbara dator

Samsung är kända för snygga platt-tv. Nu kommer plattdatorn – den bärbara datorn i 9-serien är världens lättaste av de som har en 13 tum stor skärm. Den är bara 16 millimeter hög och väger 1,3 kilo. Med andra ord är 9-serien en mobil dröm som går att bära med sig överallt och med fördel även användas utomhus eftersom bildskärmen är marknadens ljusstarkaste på hela 400 nit. Höljet är gjort av aluminiumlegeringen duralumin, vilket främst används av de mest avancerade flyplanen. Det gör datorn robust och tålig, men ger samtidigt en låg vikt. Dessutom har den även utrustats med en så kallad Solid State Disk (SSD) som är betydligt snabbare och mer oöm än konventionella hårddiskar.

Datorplattan med pekskärm och framskjutbart tangentbord

Med Samsungs datorplatta i 7-serien (Sliding PC) får den bärbara datorn en helt ny dimension. Datorplattan har en 10,1 tum stor pekskärm, men det är ingen surfplatta i den traditionella meningen utan är efter ett samarbete mellan Samsung, Microsoft och Intel en fullödig kompakt bärbar dator med pekskärm, framskjutbart tangentbord, operativsystemet Microsoft Windows 7 och Intel Atom-processor. Den har förinstallerade applikationer som passar den ljusstarka pekskärmen, som även visar film i hd-kvalitet. Drar man ut tangentbordet blir datorplattan en kompetent liten bärbar dator för att skriva mejl eller ta anteckningar. I sitt kompakta och lätta utförande är datorplattan en helt ny kategori av dator, perfekt för såväl studenten, säljaren och ingenjören på fältet som för medicinsk personal.

Sladdlös datorbildskärm

Består ditt skrivbord av en massa kabeltrassel? Lösningen kan vara den kabellösa datorbildsskärmen CA750, som är något så unikt som en datorbildskärm som ansluts trådlöst till datorn och den enda kabeln den behöver är strömsladden. Även ifall ljudet och bilden överförs via trådlös usb är prestandan så god som man förväntar sig av en datorbildskärm från Samsung. En smart funktion är att CA750 ansluter automatiskt trådlöst till den bärbara datorn när man kommer inom en meter.

Ultratunn datorbildskärm med 3d

Datorbildskärmarna i 9-serien får en design vi aldrig har sett tidigare – en svart 27 tum stor ultratunn led-skärm med elektroniken i foten och stödet på sidan. Modellen finns i två varianter, SA950 och TA950. Båda har stöd för 3d och kan konvertera vanlig 2d-bild till bild med 3d-djup, varav den sistnämnda även har inbyggd tv-mottagare med stöd för 3d-tv. Därtill har de båda modellerna stöd för trådlös kommunikation (dlna) med exempelvis mobiler, datorer eller hemmabiosystemet via det interna nätverket.

Nytt för 2011 är att datorbildskärmarna, likt tv, grupperas i nummerserier. Från 3-serien upp till 9-serien.

Naotouppföljaren

För ungefär två år sedan kom N310, en netbook med 10,1 tum skärm som är designad av den japanska industridesignen Naoto Fukasawa. Nu kommer uppföljaren, NS310. Den har samma unika formspråk som föregångaren, men har högblank yta istället för tidigare matt och gummiaktig. Med locket i uppfällt läge upptäcker man att tangentbordet är upplyst och att NS310 under skalet har en prestanda som matchar många traditionella bärbara datorer tack vare den starka dubbelkärniga processorn.

Bärbar dator med 3d-skärm

Spela spel och titta på film med den extra dimensionen, 3d, i den bärbara datorn RF711. Datorn har blurayspelare och den 400 nit ljusstarka skärmen är förberedd för att klara 3d i full hd. För spelfantasterna lockar RF711 inte enbart med 3d utan den har även utrustats med processor om fyra kärnor samt ett kraftfullt grafikkort från ATI.

Inte rådlöst att kunna skriva ut trådlöst

Det smartaste sättet att skriva ut i ett hushåll som har flera datorer är via en trådlös skrivare. Då använder man sitt interna nätverk/wifi och slipper en massa kablar. Därtill kan man nästan placera skrivaren var som helst i hemmet utan tanken att man måste sitta jämte den när man ska skriva ut. På CES demonstreras även att mobiltelefoner och surfplattor som har operativsystemet Android (exempelvis Galaxy S och Galaxy Tab) kan ladda ner en app som gör att man kan skriva ut på Samsungs trådlösa skrivare.

Koncept med elektroniskt bläck

Ett av koncepten som Samsung visar upp är en bärbar dator som har en skärm av så kallad elektroniskt bläck, e-Ink. Det elektroniska bläcket är ett försök att efterlikna vanligt bläck i så stor utsträckning som möjligt och där bildskärmen inte har en aktiv ljuskälla utan belyses av exempelvis solen eller taklampan. Ett vanligt förekommande användningsområde för e-Ink är så kallade e-böcker.

P r o d u k t f a k t a

TV

Under våren 2011 lanserar Samsung ett brett utbud av led-tv. Nedan listas några av modellerna.

8-serien (D8005). 3d-led-tv med en ram av borstad metall som är drygt fem millimeter tunn. Inbyggd wifi, webbläsare, Samsung Apps, Search All. 3d med stöd för att konvertera 2d till 3d. Inspelning av tv-program till usb-minne.

Bland tillbehören finner vi 3d-glasögon som kommunicerar via bluetooth och en fjärrkontroll med en tre tum stor touchskärm. Finns i storlekar mellan 40 till 60 tum.

7-serien (D7005). 3d-led-tv med ram av svartfärgad metall som är drygt fem millimeter tunn. Inbyggd wifi, webbläsare, Samsung Apps, Search All. 3d med stöd för att konvertera 2d till 3d. Inspelning av tv-program till usb-minne.

Bland tillbehören finner vi 3d-glasögon som kommunicerar via bluetooth.  Finns i storlekar mellan 40 till 55 tum.

6-serien (D6505). 3d-led-tv med flera energisparande funktioner och lägen. Samsung Apps, Search all. 3d med stöd för att konvertera 2d till 3d. Inspelning av tv-program till usb-minne. Finns i storlekar mellan 32 till 55 tum.

Blurayspelare & Hemmabiosystem

BD-D7500. Världens tunnaste blurayspelare, endast 23 millimeter hög. Har hdmi 1.4 och hanterar 3d, bluray, dvd, jpg, mp3 med flera format och kan till och med skala upp till hd-kvalitet. Uppspelningen startar på tre sekunder. Kan konvertera 2d-film till 3d-djup. Samsung Apps för att ladda ner smarta appar. Har inbyggt wifi och dlna-stöd med inbyggt ”minne” (One Foot Connection) för enkel ihopkoppling med externa enheter såsom kamera och mobiler.

BD-D7000. Blurayspelare med minimalistisk design och ”dold” ingång för skivor. Har hdmi 1.4 och hanterar 3d, bluray, dvd, jpg, mp3 med flera format. Kan konvertera 2d-film till 3d-djup. Samsung Apps för att ladda ner smarta appar. Har inbyggt wifi och dlna-stöd med inbyggt ”minne” (One Foot Connection) för enkel ihopkoppling med externa enheter såsom kamera och mobiler.

HT-D7100. Hemmabiosystem med utmärkande design och som erhållit CES-utmärkelse för innovativ ingenjörskonst och design. Ett 2.1-system med trådlös subwoofer. Har hdmi 1.4 och hanterar 3d, bluray, dvd, jpg, mp3 med flera format och kan till och med skala upp till hd-kvalitet. Kan konvertera 2d-film till 3d-djup. Samsung Apps för att ladda ner smarta appar. Har inbyggt wifi och dlna-stöd för enkel ihopkoppling med externa enheter såsom kamera och mobiler.

HT-D6730W. Ett 1300 watt starkt hemmabiosystem för bluray. Har 7.1-kanaler med ett utökat frekvensomfång för hörbart ljud med 50 kHz för ett varmare och mer naturtroget ljud. Har hdmi 1.4 och hanterar 3d, bluray, dvd, jpg, mp3 med flera format. Kan konvertera 2d-film till 3d-djup. Samsung Apps för att ladda ner smarta appar. Har inbyggt wifi och dlna-stöd för enkel ihopkoppling med externa enheter såsom kamera och mobiler.

Kameror & videokameror

SH-100. Digital kompaktkamera med inbyggd wifi. Kan fjärrstyras av mobiltelefon med operativsystemet Android via wifi. PC Auto Back-up-funktion för automatisk överföring av bilder till dator via wifi. Har fem gånger optisk zoom och filmar i hd.

HMX-Q10. Kompakt digital videokamera som filmar i full hd-kvalitet 1920x1080 pixlar via den fem megapixlar stora BSI CMOS-sensorn. Kameran styrs via den 2,7 tum stora pekskärmens touchfunktioner och med gravitationssensorn känner den sitt läge och kan därför användas av såväl vänster- som högerhanden.

NX11. Uppföljaren till den populära NX10 har som standard fått Samsungs innovativa objektivlösning i-Function med inställning på huvudinställningsratten för enkel hantering. Dessutom har NX11 en ny funktion som ger användaren möjligheten att ta fantastiska panoramabilder i ett svep. Kameran levereras med det nya 18-55-objektivet.

WB210. Digital kompaktkamera som har 12 gånger optisk zoom med 21 millimeter supervidvinkel. Tack vare en extra lins kan man utöka zoomomfånget från 24-288 millimeter (i 35-millimeterformatet) med ett extra läge för 21 millimeter så att användaren kan fånga alla personer i trånga utrymmen. Kameran har även ett nytt lättanvänt menysystem.

Bärbara datorer

9-serien. Världen lättaste 13 tums bärbara dator med duraluminchassi och som väger endast 1,31 kilo. Skärmens ljusstyrka är hela 400 nit. Intelprocessor i5, SSD med upp till 128 gigabyte lagringsminne, usb 3.0 samt belyst tangentbord. Har även specialdesignade tillbehör såsom optisk enhet och trådlös datormus.

NS310. Netbook med 10.1 tum stor skärm, vikt på 1,05 kilo och endast 2,5 centimeter hög. Design av Naoto Fukasawa. Skärmens ljusstyrka är på 300 nit. Processor Intel Atom med dubbla kärnor. Webbkameran filmar i hd-kvalitet.

Sliding PC 7-serien. Datorplatta med tio tum stor skärm som har multitouch och ljusstyrkan 340 nit. Microsoft Windows 7 operativsystem och Intel Atom-processor. SSD med upp till 64 gigabyte lagringsminne och plats för minneskort. Batteritid upp till nio timmar på en laddning. Inbyggd 3g, wifi och dlna-stöd.

RF711. Bärbar dator med en 17 tum bildskärm med stöd för 3d för aktiva 3d-glasögon. Bildskärmens ljusstyrka är 400 nit. Processor från Intel, i7/i5, med fyra kärnor och ATI 6600/6500 grafikkort med upp till två gigabyte arbetsminne. Kan fås med två hårddiskar med upp till 1,5 terabyte lagringsminne.

Datorbildskärmar

TA950 (SA950). En 27 tum stor led-skärm som är endast drygt 1,1 centimeter tjock. Finns i två modeller som båda har stöd för 3d, men där TA950 även har inbyggd tv-modul. Upplösningen är 1920x1080 pixlar med fem millisekunders responstid och 170/160 grader betraktningsvinkel. Inbyggda högtalare, 2x7 watt. Bild i bild-funktion.

CA750. Datorbildskärm med trådlös dataöverföring mellan dator och skärmen via trådlös usb 3.0. Led-skärm som finns i två storlekar, 23 och 27 tum med en ljusstyrka upp till 300 cd/m2. Upplösningen är 1920x1080 pixlar, responstiden två millisekunder och 170/160 grader betraktningsvinkel.

Related links

Subjects

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, smartphones, wearables, tablets, vitvaror, nätverkssystem, minne, halvledare samt LED-lösningar. För att upptäcka mer besök det officiella nyhetsrummet http://news.samsung.com.

Press contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact PR-byrån JMWGolin Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Fredrik Ekström

Fredrik Ekström

Press contact PR Mobile Experience +46761198948
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667