Följ Samsung Electronics Nordic AB

Stockholmare skäms mest över att titta på tv

Pressmeddelande   •   Nov 11, 2013 08:56 CET

En ny undersökning visar att bild- och ljudkvalitet samt att tv:n är lättanvänd är det vi värdesätter mest, men många efterfrågar också olika typer och tjänster och appar. Trots att stockholmarna är mer intresserade av designen på tv:n än riksgenomsnittet så uppger hela 27 procent av stockholmarna att de helst vill gömma tv:n så att ingen ser att man tittar på tv.

Samsung har låtit TNS Sifo intervjua drygt 4000 personer mellan 18-65 år i Sverige, Norge, Finland och Danmark, varav 1000 i Sverige, om deras syn på tv och smart-tv. Bildkvalitet, ljud och användarvänlighet är de viktigaste kriterierna i valet av tv, men vi efterfrågar också nya funktioner som appar, musiktjänster och att tv:n är internetansluten.

Stockholmarna skäms för att titta på tv?

En av de mest intressanta upptäckterna i undersökningen är stockholmarnas kluvna inställning till tv:n. På många punkter är de den grupp som är mest intresserad av olika funktioner och tjänster och samtidigt de som värdesätter bild- och ljudkvalitet högst. Men det är också stockholmarna som verkar skämmas mest över sitt tv-tittande.

22 procent av stockholmarna uppger att design är mycket viktigt när det gäller tv:n (motsvarande siffra för hela landet är 14 procent). Trots intresset för tjänster, bild- och ljudkvalitet och hur man värdesätter designen så uppger hela 27 procent av stockholmarna att de helst vill gömma tv:n i hemmet och inte vill att någon ska se att man tittar på tv (motsvarande siffra för hela landet är 17 procent).

Tv i sovrummet?

Förutom vardagsrummet så är sovrummet det vanligaste rummet för tv:n i Sverige. Hela 43 procent av de tillfrågade svenskarna har idag tv i sovrummet medan endast 27 procent har det i Norge. Drömmen om ett tv-rum verkar framförallt leva hos männen då var tredje svensk man vill ha tv:n i ett speciellt tv-rum, men bara 17 procent av kvinnorna.

Smarta tv-apparater med hårddisk och internetbrowser

Undersökningen visar också att det finns ett intresse för smarta tv-tjänster. Finland är det land i Norden som sticker ut när det gäller intresset för smarta tv-funktioner då bara 25 procent uppger att det är viktigt. Motsvarande siffror för Sverige, Norge och Danmark är 35, 40 och 33 procent. Finländarna är också de som i störst utsträckning nöjer sig med en mindre tv. 12 procent önskar en tv som är mindre än 32 tum medan det i Sverige bara är 3 procent som nöjer sig med den storleken.

Många ställer idag höga krav på sin tv och efterfrågar till exempel internetuppkoppling till tv:n och tillgång till film- och musiktjänster. Mer än hälften av svenskarna vill att tv:n ska ha internetbrowser (52%) och hårddisk (51%).

Hur mycket får tv:n kosta?

När man tittar på betalningsviljan hos svenskarna så skiljer det sig mellan män och kvinnor.  56 procent av männen är beredda att betala mer än 6000 kronor för sin tv vilket bara 34 procent av kvinnorna svarar. Totalt i Sverige så uppger 15 procent att man är beredd att betala mellan 10 000 och 20 000 kronor.

PRESSKONTAKT

Louise Ekman (smart-tv, audio, kamera, vitvaror) / +46 70 5222 117 /louise.e@partner.samsung.com

Samsung Electronics Co Ltd, Korea, är en global ledare inom hemelektronik och dess komponenter. Genom kontinuerlig innovation och nya upptäckter utvecklar vi smart-tv, smarta telefoner, pc, skrivare, kameror, vitvaror, medicinsk utrustning, halvledare och led-lösningar. Samsung har 270 000 medarbetare i 79 länder, och en årlig försäljning på 187,8 miljarder dollar. Vårt mål är att öppna upp nya möjligheter för människor överallt. För att upptäcka mer, besök www.samsung.se.