Följ Samsung Electronics Nordic AB

Samsung överbrygger digitala klyftor

Pressmeddelande   •   Aug 29, 2008 10:00 CEST

Berlin, Tyskland - 29 augusti, 2008. Platt-tv blir hälften så tunn - snart i butik endast 44,4 millimeter tunn. Fem serier platt-tv lanseras under hösten där medieupplevelserna blir allt mer framträdande. Och det blir både lättare och enklare att koppla samman allt runt omkring teven. För att smidigt ta del av innehållet.

- Under en snabb digital revolution har vi fått ett starkt förtroende som nordisk marknadsledare inom ljud- och bildprodukter. Nu är det dags att också underlätta för de användare som känner sig förbipasserade, säger Thomas Anderfelt, marknadsdirektör för Samsung i Norden.

Med en plan för att överbrygga digitala klyftor, att hjälpa konsumenter att få del av dagens digitala fördelar, öppningstalade vd för Samsungs digitala medier Jongwoo Park på den internationella hemelektronikmässan IFA i dag. Utifrån sitt ledarskap inom konsumentelektronikbranschen aviserade han sin övertygelse om att överträffa nuvarande förväntningar, men också att hjälpa konsumenter som känner sig förbipasserade av den snabba tekniska utvecklingen.

- Konsumenter i dag har tillgång till de mest avancerade produkter men många av dem fungerar inte särskilt bra tillsammans och vårt uppdrag är att ändra på det så att konsumenter kan dra fördelar av produkternas möjligheter när som helst, var som helst, menade Park.

Med en gränslös upplevelse som mål aviserade Samsung också de fyra koncept som nu driver företagets produktutveckling och marknadsföring - innehåll och tjänster, sammankoppling, kreativitet och komponenter.

Koncept 1. Innehåll och tjänster. Förutom utvecklingen av produkterna i sig lägger Samsung vikt vid värdebaserat innehåll och värdebaserade tjänster.

Ett exempel är "InfoLive" som direkt i teven via internet ger tv-tittarna tillgång till särskilda nyhetsflöden via RSS med nyheter, väder och börsinformation. En tjänst som utvecklats genom partnerskap med Yahoo. Därutöver förladdas teven i sig med exempelvis bilder på konst och annat spännande innehåll.

Koncept 2. Sammankoppling.

En och samma fjärrkontroll kan styra olika produkter. Olika produkter blir mer sammankopplade och harmoniserade.

DLNA. Föreställ dig att du sitter framför teven och visar bilder, video eller lyssnar på musik men att innehållet finns i datorn eller i mobiltelefonen som inte ens behöver vara i samma rum. Produkterna ska vara märkta DLNA (Digital Living Network Alliance). Nyheten är att man nu med tevefjärrkontrollen kan komma åt andra produkters innehåll även om står i ett annat rum. Hur går det till? Teven kopplas först med nätverkskabel till hemmets router. Mobilen och datorn är uppkopplade till routern, trådlöst eller med sladd.

Wiselink Pro. Med Wiselink Pro blir det lättare att visa bilder och film eller spela upp musik direkt från kameran, videokameran eller mp3-spelaren. De kopplas in direkt via usb 2.0-uttaget.

Hdmi-cec. Via hdmi-cec har vi börjat vänja oss vid att kunna styra hemmabio, blu-rayspelare, videokamera, digitalkamera och förstås teven själv med en enda fjärrkontroll. Blir allt vanligare.

Sista exemplet på sammankoppling är att den nya blu-rayspelaren nu kan uppdatera sin profil till den senaste via nätverkssladd eller usb när en ny uppgradering finns tillgänglig.

Koncept 3. Kreativitet. Samsung visar upp sin förstklassiga kreativa design på IFA. 8-serien i teve mäter bara 44.4 millimeter, mer än hälften så tunn som tidigare. Teknikgenombrottet gör platt tv ännu plattare.

För 7, 8 och 9-serien har Samsung skapat en ny fjärrkontroll med ett menyhjul som smidigt låter användarna söka sig genom innehåll och program. En riktig bubblare är den extra medföljande lilla strandstensformade rödskimrande fjärrkontrollen till 8- och 9-serien som tillför både stil och användarvänlighet. En enkel fjärrkontroll som har de viktigaste funktionerna som att höja volym, byta kanal och sätta på teven.

Koncept 4. Komponenter. Åtskilliga branschledande produkter baserade på ledande teknik visas upp av Samsung på IFA.

- En 52 tums ultraslimmad lcd-tv bara en tum tjock inklusive tv-mottagare och nätdel planeras att massproduceras under 2009.

- Världens största lcd-teve med fyrdubbel hd på 82 tum med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar.

- En 31 tums oled-tv baserad på systerföretaget Samsung SDIs oled-panel. Bildskärmsteknologin oled ses som utmanare på framtidens panelmarknad med hög upplösning, tunn profil och extremt lättviktig. Samsung presenterar en färdig tv-produkt på IFA. Kommersiell tillverkning av medelstora och större oled-tv börjar omkring 2010. Oled-teven väger 40 procent mindre än en lcd-teve i motsvarande storlek, har en färgrymd på 107 procent och en ljusstyrka på 550 cd/m2.

- En annan höjdpunkt bland tv-nyheterna är Samsungs 9-serie (46 och 55 tum) som använder lysdiodbaserad panelteknologi, LED, och Samsungs Ultra Clear Panel för perfekt återgivning av svart och ultimat kontrastomfång. Möjligheten att individuellt justera ljusstyrkan i olika delar av bilden leder dessutom till att elförbrukningen reduceras ordentligt jämfört med vanlig teknik. Lysdiodbaserad tv-teknik kommer även att finnas tillgänglig i en modell i 7-serien.

- En 200hz lcd-tv (40, 46, 52 tum) premiärvisas på IFA.

P R O D U K T N Y H E T E R N A

Premiär för fem modellserier teve. Tre gånger lcd. Och två gånger plasma. De fem nya modellserierna som är aktuella redan i höst i Norden premiärvisas på IFA och har alla Crystal Design. Samtliga Samsungmodeller är förberedda för att kunna anpassas lokalt för mottagning av marksänd digital-tv och kabelsändningar i mpeg4 hd.

Samsungs tv-kollektion för hösten inkluderar plattare platt-tv, tredje generationens lysdiodbaserade tv och nya medielösningar.

Samsungs medielösning i teven omfattar:

- DLNA. Du kommer åt bilder och film i datorn eller mobilen med tevens fjärr.

- InfoLive. Uppdaterade nyheter, väder och börs via Internet direkt till teven.

- Wiselink Pro. Innehåll via usb från mp3, video, minne eller digitalkamera direkt i teven.

- Mediebibliotek. Möjlighet att uppleva innehåll som finns i teven.

Samsungs nyligen introducerade nya tv-design, Crystal design, kännetecknas av den transparanta ramen som omger teven. Vid kanten anas en infälld mörkröd nyans.

Därtill är det premiär för nya färgnyanser.

9-serien. Lcd-tv. Crystal design. Lysdiodbaserad panel med kontrastförhållande på 2000000:1, LED. Full hd. 100 Hz Motion Plus. Ultra Clear Panel. Fyra hdmi 1.3-ingångar, varav en på sidan. Wiselink Pro med en usb-ingång med möjlighet att koppla externa enheter och titta på mpeg-film, jpeg-bilder och lyssna på mp3. Mediebibliotek. InfoLive. DLNA. Extra fjärrkontroll ingår. 9-serien finns i 46 och 55 tum. I butik i oktober.

8-serien. Lcd-tv. Crystal design. Slim - 44,4 millimeter djup. Full hd. 100 Hz Motion Plus. Ultra Clear Panel. Fyra hdmi 1.3-ingångar, varav en på sidan. Wiselink Pro med en usb-ingång med möjlighet att koppla externa enheter och titta på mpeg-film, jpeg-bilder och lyssna på mp3. Mediebibliotek. InfoLive. DLNA. Extra fjärrkontroll ingår. 8-serien finns i 40, 46 och 52 tum. I butik i oktober.

7-serien. Lcd-tv. Crystal design. Full hd. Ultra Clear Panel. 100 Hz Motion Plus. Fyra hdmi 1.3-ingångar, varav en på sidan. Wiselink Pro med en usb-ingång med möjlighet att koppla externa enheter och titta på mpeg-film, jpeg-bilder och lyssna på mp3. Mediebibliotek. InfoLive. DLNA. 7-serien i 40, 46 och 52. I butik i oktober.

7-serien kommer också att lanseras som en separat modell med en lysdiodbaserad skärm i 40 och 46 tum. Utan medielösning. I butik i oktober.

7-serien. Plasma-tv. Crystal design. Full hd. Fyra hdmi 1.3-ingångar. Real 100 hz. Wiselink Pro med en usb-ingång med möjlighet att koppla externa enheter och titta på mpeg-film, jpeg-bilder och lyssna på mp3. Mediebibliotek. InfoLive. DLNA. Ultra filter bright. 7-serien finns i 50 och 63 tum. I butik i oktober.

6-serien. Plasma-tv. Crystal design. Full hd. Fyra hdmi 1.3-ingångar. Plus en usb-ingång på sidan. Ultra filter bright. 6-serien finns i 50 och 58 tum. I butik i oktober.

Mest avancerade blu-rayspelaren hittills. BD-P2500 är Samsungs hittills mest avancerade blu-rayspelare. Den högblankt svarta matchar tv-serierna. Det är den femte generationens blu-rayspelare. Den är utrustad med en mer avancerad bildbehandlingsprocessor HQV (Hollywood Quality Video). Med processorn förbättras bildvaliteten, inte bara för blu-rayskivor. Ljudkvaliteten har också förbättrats med stöd för ljudformat för hd (Dolby Digital+, Dolby True HD and DTS-HD HRA) med 7.1-kanals output.

Blu-rayspelaren upptäcker själv de senaste uppdateringarna automatiskt från en Samsung-server kopplad via nätverkskabeln. Användaren kan också uppdatera själv via usb-port. Därmed är BD-P2500 BD live ready. Därmed är den redo för nästa uppgradering för blu-ray med ytterligare interaktivitet. BD-P2500 har stöd för usb 2.0 och har en gigabytes inbyggt flashminne. Ytterligare en skillnad mot modellen BD-P1500 är de analoga 7.1-utgångarna. Pris: 4000 kronor. I butik i september.

Första blu-rayhemmabion har fått ett syskon. Föregångaren och första hemmabion med blu-ray HT-BD2 prisades av EISA. Nu kommer syskonet HT-BD2E med 5.1-ljud och vägghängda högtalare till skillnad mot föregångaren som har 7.1-ljud och golvstående högtalare. Hemmabion är elegant designad i pianosvart accentuerad av mjukt blå lysdiodbaserad belysning. Pris: 8000 kronor. I butik i september.

Mediespelaren. Med uppgraderade DNSe 3.0 erbjuder mediespelaren Q1 en ytterligare förbättrad ljudkvalitet. Förutom musiklyssning bjuder Q1 bland annat på videovisning, spel, röstmemo och digital bildvisning. Q1 har en 2,4 tums bildskärm. Finns i svart, vitt eller silver i 4, 8 och 16 gigabyte. Pris: 1000, 1300 respektive 1900 kronor. I butik i oktober.

Samsungs lilla runda. Nyligen lanserades mediespelarna S2 och S3 i Norden. S2 påminner möjligen om en ovanligt blankpolerad sten i strandkanten. Den nya lilla runda rundade musikspelaren nästan försvinner i handen. Men den bärs med fördel runt halsen. Halsbandet har integrerade hörlurar. Minne: två gigabyte. Pris: 400 kronor.

Ny teknik ger bäst batteritid. Samsungs nya minnesbaserade videokamera har både längre batteri- och inspelningstid. Med MX20 är det dessutom både enklare och snabbare att publicera sig på exempelvis YouTube. Hemligheten bakom den långa inspelningstiden är att MX20 till skillnad från andra minnesbaserade videokameror som använder SD-kort använder formatet H.264 istället för MPEG-2. Därigenom förlängs inspelningstiderna ytterligare. Batteritiden är därtill bäst i klassen - upp till tre timmar. MX20 är särskilt väl anpassad både för uppladdning på YouTube och till mediespelare. Så här går det till: Genom att välja ett särskilt läge justeras upplösningen till 640x480 (H.264/ACC/MP4) optimerad för webbpublicering. Olikt andra videokameror stöder MX20 också användare som vill importera videon till sin mediespelare som stöder H.264 utan krånglig konvertering. Finns i färgerna svart, vit, röd och blå. Modellversioner, pris: MX25 med 16 gigabytes inbyggt minne 3500 kronor, MX20C med åtta gigabytes inbyggt minne 3000 kronor. MX20 utan inbyggt minne 2500 kronor. I butik i september.

Sedan tidigare har Samsung lanserat systerkameran HMX20 med full hd på den nordiska marknaden.

Docka kopplar enkelt kameran till teven. Med 14,7 megapixlar har NV100HD högst upplösning bland kompaktkameror. Därtill en av de mest högupplösta skärmarna på marknaden - 460 000 (hVGA) - på tre tum. Med en vidvinkelzoom motsvarande 28 millimeter bildvinkel ger kameran extra vidgare vyer. Precis som föregångaren NV24HD går det - precis som med en videokamera - även att filma i HD-upplösning med stereoljud. Med kameran placerad i dockan, kopplad till teven via hdmi-kabel, går det att styra platt-tevens bildvisning via teve-fjärrkontrollen.

Den nya kameran i metall och rött skiljer sig från mängden. Men den finns också i svart. NV100HD har ett nyutvecklat användarvänligt menysystem baserat på pekskärm och enkla symboler.

För den som vill ha hjälp på vägen känner inte NV100HD automatiskt bara igen ett leende. Den har till och med en särskild skönhetsinställning.

3,6x optisk zoom från Schneider (motsvarande 28-102 mm). Videoformatet H.264 med stöd för 720p (1280x720) med 30 bilder i sekunden. Möjlighet finns för manuell inställning av tid och bländare. Inbyggt minne på 40 megabyte som kan utökas med minneskort (MMC, SD eller SDHC). Smart Touch 2.0 User Interface. Mått: 94,9 x 59,5 x 19,9 mm. Pris: 3300 kronor. I butik i september.

G-serien. Vitvaror gör sitt intåg på IFA. I en separat paviljong visar Samsung upp det senaste inom vitvaror med exempelvis världens tystaste dammsugare Silky. Här visas G-serien upp. Ett kombinerat kyl och frysskål, ett så kallat side-by-side, där innervolymen utökats med 100 liter utan att yttervolymen ökat.

Bifogade filer

PDF-dokument