Skip to content
Samsung och Oxford-professor använder vetenskaplig teori för att hitta dina fem närmsta vänner

Press release -

Samsung och Oxford-professor använder vetenskaplig teori för att hitta dina fem närmsta vänner

Har du funderat på vilka av dina vänner som går att lita på? Nu behöver du inte fundera mer. Samsung har tillsammans med Professor Robin Dunbar skapat The Dunbar Edge Experiment – ett interaktivt test som hjälper dig att ta reda på vilka fem du alltid bör ha nära till hands.

Stockholm 18 december, 2015 – Många av oss har med dagens sociala medier en stor mängd bekanta på olika sociala plattformar men hur många av dessa är egentligen människor som står dig riktigt nära? Samsung släpper nu ”the Dunbar edge Experiment” ett test, baserat på Dunbars teori, där du får reda på vilka fem av alla dina kontakter som du kan lita på – i vått och torrt.

– I dagens samhälle har folk ofta flera hundra kontakter via sociala medier, det är nästan som att det har gått inflation i våra relationer. Med vårt test skalar vi bort det ytliga och får folk att inse vilka vänner de verkligen kan lita på, vänner som vi ger snabb åtkomst till via Edge-funktionen i Samsungs senaste smartphones, säger Adam Fors, nordisk marknadschef på Samsung.

På www.dunbarexperiment.com hamnar du i häpnadsväckande, filmiska situationer där du blir tvungen att svara på frågan – vem hade ställt upp? Scenarierna bygger på samma frågor som ligger till grund för forskningen bakom Dunbars teori. I testet ställs du inför svåra frågor så som vem är axeln du gråter mot när du har det svårt eller vem skulle ljuga för dig, även om det är omoraliskt?

Dunbars teori
Din ledsagare genom testet är Robin Dunbar, professor i evolutionspsykologi vid Oxfords universitet, som har forskat i hur stora vänkretsar människan klarar av att ha. Teorin visar på en kognitiv begränsning för det antal individer en människa kan upprätthålla stabila sociala relationer med. Enligt Dunbar klarar vi inte att hålla fler än 150 personer i vår vänkrets på en och samma gång. Av dessa brukar 15 anses som nära vänner, men endast fem är vänner du verkligen kan lita på, i vått och torrt.

– Idag befinner vi oss i ett kommunikativt myller och jag hävdar att vi omöjligt kan ha en relation till alla vi på något sätt är sammankopplade med. Därför finner jag det väldigt intressant att göra min teori offentlig för den stora massan och testa den genom detta digitala experiment, säger Robin Dunbar, professor vid University of Oxford.

Galaxy S6 edge+
Samsung har skapat testet för att på ett spännande sätt uppmärksamma en av de smarta funktioner som möjliggörs med flaggskeppstelefonen Galaxy S6 edge+. Telefonens böjda skärm möjliggör enkel tillgång till dina 5 viktigaste kontakter. När du har vandrat igenom ”the Dunbar edge Experiment” kommer du med säkerhet kunna avgöra vilka fem vänner som har förtjänat en plats bland dina viktigaste kontakter.

Related links

Topics

Categories


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, audio, smartphones, tablets, wearables, kameror, vitvaror, skrivare, professionella skärmar, ssd, minneskort, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. Vi är också ledande inom Internet of Things, bland annat genom våra initiativ inom det smarta hemmet. Med 307 000 medarbetare i 84 länder har Samsung en årlig försäljning på 196 miljarder dollar. För att upptäcka mer besök www.samsung.se samt det officiella nyhetsrummet news.samsung.com.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667