Skip to content
Otänkbart att streama Kalle Anka på julafton - Starka jultradioner kring svenskarnas TV-tittande

Press release -

Otänkbart att streama Kalle Anka på julafton - Starka jultradioner kring svenskarnas TV-tittande

Traditioner kring jul och nyår förändras och utvecklas med åren men en del traditioner tummar vi inte på. Mer än hälften av svenskarna bänkar sig framför TV:n klockan tre på julafton för att följa Kalle Anka och hans vänner. Trots den snabba tillväxten för streaming och play-tjänster så är det, just under julen, fortfarande TV-tablån som styr.

Stockholm – 17 december 2015 – Streaming och play-tjänster blir allt mer populära och den fasta tv-tablån är inte lika viktig som den har varit tidigare. Andelen svenskar som strömmar tv och film har ökat med elva procent över senaste året*. Trenden ändras dock under juletider, då familjer samlas framför teven för att se några av de klassiska jul- och nyårsprogrammen. Kalle Anka och hans vänner ligger i topp (55 %) över de program svenskarna inte vill missa, följt av Karl Bertil Johnssons julafton (29 %) som var tredje svensk vill se. En tredjedel av svenskarna menar också att teven är med och bidrar till julstämningen (31 %) och att de tittar mer på teve under jul och nyår jämfört med resten av året (35 %).

Hela 84 procent av svenskarna tittar på linjärteve under julen. Att streama Kalle Anka och hans vänner för att se programmet en annan tidpunkt än klockan tre är för de flesta helt otänkbart. 6 av 10 (63 %) menar att programmet ska ses live, de som kan tänka sig att streama programmet vid en annan tidpunkt är framförallt de mellan 18-34 år.

– Jul och nyår är en tid full av traditioner och TV:n fungerar som en självklar plats att samla familj och vänner för en gemensam upplevelse, men som också tar julen till alla dem som tillbringar den på egen hand. Enligt undersökningen anser en tredjedel av de tillfrågade att teven bidrar till julstämningen och det är tydligt vilken central roll teven har för våra traditioner under julen, säger Magnus Nilsson, Product Manager för TV på Samsung.

Förutom Kalle Anka och hans vänner är det en generationsfråganär det kommer till vilka program/filmer som är viktigast att se under jul och nyår. Bland åldersgruppen 55-74 år är Nyårsklockorna på Skansen (38 %) och Året med Kungafamiljen (29 %) viktiga, medan dessa inte betyder lika mycket för de i åldrarna 18-34 som istället föredrar att se Svensson Svensson firar jul (26 %) och Julkalendern (22 %).

Julens populäraste tv-program
Kalle Anka och hans vänner (55 %)
Karl Bertil Jonssons julafton (29 %)
Svensson Svensson firar jul (21 %)
Nyårsklockorna på Skansen (20 %)
Tomten är far till alla barnen (18 %)
Året med Kungafamiljen (16 %)
Julkalendern (15 %)

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 11-13 december 2015 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.

Topics


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, audio, smartphones, tablets, wearables, kameror, vitvaror, skrivare, professionella skärmar, ssd, minneskort, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. Vi är också ledande inom Internet of Things, bland annat genom våra initiativ inom det smarta hemmet. Med 307 000 medarbetare i 84 länder har Samsung en årlig försäljning på 196 miljarder dollar. För att upptäcka mer besök www.samsung.se samt det officiella nyhetsrummet news.samsung.com.

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667