Skip to content

Press release -

Överprövning av upphandling av Appleprodukter i Västra Götaland

Samsung Electronics har ansökt om överprövning av MediaPoolens upphandling av surfplattor där krav ställs på ett särskilt operativsystem, iOS

Stockholm, 8 april, 2015 – I en upphandling av datorer och surfplattor har MediaPoolen Västra Götaland AB som ägs av kommunerna i Västra Götaland exklusive Göteborgsregionen ställt krav som gör att upphandlingen begränsas till Apple-produkter. Sådana krav är inte tillåtna i en upphandling om det inte finns tvingande skäl. Det gör det inte menar Samsung Electronics och hävdar att konkurrensen därmed begränsas på ett otillåtet sätt vilket även kan leda till onödiga extrakostnader för skattebetalarna.

”MediaPoolen VästraGötaland ABsagerande är ännu ett exempel i en lång rad av institutioner som på det här sättet felaktigt begränsar konkurrensen i en upphandling och bryter mot lagen om offentlig upphandling (LOU). När myndigheter ställer krav på ett visst varumärke minskas valmöjligheterna vilket kan leda till onödiga extrakostnader för skattebetalarna", säger Björn Hansen, Sales Director Telecom på Samsung Electronics Nordic.

Upphandlingen av MediaPoolen VästraGötaland AB avser AV-produkter, bl.a. surfplattor. Samsungs överprövning avser surfplattorna. Mediapoolen efterfrågar fyra olika modeller på surfplattor varav samtliga ska ha iOS som operativsystem. Att ställa krav på dessa operativsystem är detsamma som att ställa kvar på att produkterna ska vara av varumärket Apple. LOU innehåller ett förbud mot att göra så eftersom det gynnar ett enskilt företag och missgynnar andra.

”Det är rätt enkelt. Om alla leverantörer får tävla på lika villkor får kommunen bäst valuta för pengarna. Begränsas upphandlingen kan det bli dyrt", säger Björn Hansen.

Förvaltningsrätten i Malmö har tidigare givit Samsung rätt i en dom i ett likartat fall gentemot Trelleborg och Skurup. Samsung har även begärt överprövning av en upphandling från Köping, Sala och Västra Mälardalens kommunalförbund som även den begränsar upphandlingen till ett enda varumärke.

Topics


Samsung Electronics Co., Ltd. inspirerar världen och formar framtiden med innovativa idéer och teknologier. Samsung omdefinierar världen för tv, audio, smartphones, tablets, wearables, kameror, vitvaror, skrivare, medicinsk utrustning, nätverkssystem, halvledare samt LED-lösningar. Vi är också ledande inom Internet of Things, bland annat genom våra initiativ inom det smarta hemmet. Med 307 000 medarbetare i 84 länder har Samsung en årlig försäljning på 196 miljarder dollar. För att upptäcka mer besök www.samsung.se samt den officiella bloggen www.global.samsungtomorrow.com

Contacts

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

För testprodukter och pressfrågor, kontakta:

Press contact Kommunikationsbyrån Jung Relations Gäller journalister och media
Elin Axelsson

Elin Axelsson

Press contact Corporate Communications & PR TV/Audio and Home Appliances +4673 671 95 26
Louise Gustafsson

Louise Gustafsson

Press contact PR Consumer Electronics Consumer electronics: Home Appliances +46 722 376 667